MENÜ

 

Vidám majális

 

Huszonnegyedik alkalommal jöttek el a balatonfüredi pénzügyőr üdülőbe a neves borbírák - Hudák Zoltán és Koczor Kálmán borászok - véleményezni a Veszprémi Pénzügyőr Klub majálisán felvonultatott előző évi borokat. A forgatókönyv csak ritkán változik (például, amikor pogácsa-versennyel bővítették ki a mulatságot), míg a szereplők, ill. a szerepek gyakrabban cserélődnek. A klubgyűlés ideje alatt, kint a kertben már készült – hagyomány szerint – a Kanczler László százados által főzött bográcsos pörkölt, amelynek illatát, színét, állagát már érkezéskor, zamatát pedig a kerti partin feltálalt ebéd alkalmával analizálhattam. A zsűriben szerzett hévízi tapasztalataim immár elkísérnek minden szabadtűzi programomra... 

Legutóbbi látogatásom óta új klubvezető fogja össze a társaságot Zimonyiné Kishonti Judit személyében, aki tájékoztatta a klubtagokat a közösséget érintő hírekről. Felszólalt Bozányné Nemes Rita titkár asszony. Elfogadta a meghívást Dobos Károly közép-dunántúli régiófelelős, aki korábban nehéz helyzetekben nyújtott lelki támogatást a klubnak. 

Még Horváth Károly klubalapító idején, 1995-ben a klub vezetősége és a megyei vámhivatalok vezetői együttesen elhatározták, hogy a tavasz ünnepe jegyében majálist tartanak a nyugállományú és a tényleges pénzügyőrök részvételével. Az összevonás óta is minden évben eljönnek a májusi programra a tényleges pénzügyőrök parancsnokukkal az élen (aki manapság a megyei igazgató vám- és pénzügyőri helyettese), talán egyedüli példaként az országban. Ha tévednék, szívesen venném a cáfolatot... 

Idén Stark Attila ezredes és csapata mellett ellátogatott a klubnapra Dégi Zoltán Veszprém megyei igazgató is, igaz csak a mulatság végére ért oda hivatali programja miatt. Így azonban nem láthatta például, hogy milyen fiatalos lendülettel veszik hónuk alá a nyugdíjasok Valika irányításával a padokat, asztalokat, hogy az öreg diófa alá rendezzék őket. Kimaradt a borverseny értékelésének izgalmaiból, és két frenetikus sikerű előadásból. Először az örökifjú Kőszegi Istvánné Marica adta elő saját versét, amelyben egy férjre vadászó hölgy jövendőbelijével szemben támasztott, hosszú kívánságlistáját sorolta fel sok-sok humorral. Nyolcvanöt évesen, fejből.... Következett Jutka, a klubvezető A bor története című eredetvizsgáló, „Az Isten kétféle bort teremtett: Szürkebarátot és Egri leánykát.” kezdetű szöveg felolvasásával, ugyancsak derűs perceket szerezve a hallgatóságnak. 

A nagy vidámság közepette azért komolyra fordult a szó, amikor Dobos Károly régiófelelős átnyújtotta Hauck Csaba őrnagynak a Nyugdíjasokért emlékérmet, ami igazi meglepetésként érte a kitüntetettet. Horváth Lujzi ugyanis azzal csalta ide, hogy feladat vár rá, így azt gondolta, fel kell valamit olvasnia, vagy más egyéb dologban segédkeznie. Örömmel mutatta kollégáinak a nyugdíjas szövetség elismerését. 

Második helyezést ért el a borversenyen Horváth Károly, aki megtudta a borbíráktól, hogy nem azt veszik figyelembe ki, mennyit dolgozik az ültetvényen, hanem hogy milyen bort készít akár saját, akár felvásárolt szőlőből. E lesújtó hírt csak az tudta ellensúlyozni, hogy a majd' negyedszázados múltra visszatekintő májusi közös ünnep most is nagyon jól sikerült.

Kép és szöveg: B. Gados Júlia

 

Horváth Lujza videója ⇒

 

 

Asztali nézet