MENÜ

 

Őszi séta a

vácrátóti Botanikus kertben

 

Csodálatos, napsütéses idő fogadta a kicsi, de lelkes 17 fős csapatunkat a vácrátóti Botanikus kertben.

 

Badinszkiné Viki „kertvezető” hölgy vezetésével indultunk közel két órás őszi sétánkra, hazánk legnagyobb botanikus kertjében.

 

A kertet először 1827-ben említik, de az igazi felvirágoztatója Vigyázó Sándor 1871-ben vásárolta meg. Ilyenkor jó érzéssel gondolok azokra a magyar arisztokratákra, akik a vagyonukat nem a kaszinókban költötték el, hanem ilyen nemes ügyekbe fektettek be. Vigyázó Sándor a végrendeletében a Tudományos Akadémiának adományozta a gyűjteményt, azonban az örökösök pereskedése és a többszörös tulajdonoscsere és a II. világháború eseményei nem tettek jót a kertnek.  Végül is l952. évben került az örökhagyó kívánsága szerint a Magyar Tudományos Akadémia birtokába és lett Botanikai Kutató Intézete. A sok viszontagságos év után 1961-ben nyitották meg a nagyközönség elött. A kert 27 hektáron terül el és közel 13000 növényfajt ápol.

 

4 fő gyűjteménycsoport alkotja a kert látnivalóit:

  • növényrendszertani
  • fák és cserjék
  • üvegház növények
  • évelő és sziklakerti növények.

 

A sétánk csodálatos színekben pompázó fák alatt, különböző növények, cserjék is virágok megtekintésével történt. Mivel csoportunk tagjai döntő többségben hölgyek alkották, sokáig nézegettük a különféle fűszernövényeket.  Az üvegházakban az egzotikus növények színpompás kavalkádja fogadott bennünket. Az itt nevelt növények nagy része sajnos már elvirágzott, de így is megcsodálhattunk a különböző hibiszkusz fajták pompázatos virágait, a kaktuszokat, a leándereket. Persze 2 óra kevés egy ilyen nagy gyűjtemény megtekintésére, de bármely évszakban kirándulhatunk ide, mert mindegyiknek megvan a varázsa.

 

Tessék kipróbálni!

 

Cikk: Kazinczi Ferencné (B.Judit) - Dunakanyar Pénzügyőr Klub

Képek: Csík Bálint - Fővárosi Pénzügyőr Klub

 

 

Asztali nézet