MENÜ

 

Kirándulás Vácrátótra

 

2019. június 12-én klubfoglalkozás keretében kirándultunk az ország legnagyobb botanikus kertjébe, Vácrátótra.

 

Odaérve idegenvezető kíséretében néztük végig a 27 hektáron elterülő látnivalókat. Ez a botanikus kert főleg fás szárú növények gyűjteménye, nagyon sok fa és cserje található itt. Megismertük a kert keletkezésének történetét, láttunk itt gótikus műromokat, átmentünk barlangszerű szikla-alagúton.

A botanikus kerten folyik át a Sződ-Rákos-patak, melynek vizét felhasználva, a régi nagy tavat bevonva tórendszert alakítottak ki, melybe szigetek nyúlnak be. A nagy melegben a fák árnya alatt kellemes volt a séta, csak a sok szúnyog okozott némi kellemetlenséget.

Sétánk végén az üvegházakat néztük meg ahol csodálatos növények látványában volt részünk, szinte minden forró égövi növénycsoport képviselteti magát benne. A botanikus kertben tett látogatásunk alkalmával megtanultuk azt is, mi a különbség a tulipán- és a liliomfa között, hogyan tudjuk megkülönböztetni a két növényt.

 

Vácrátót után ellátogattunk Vácra, ahol egy ott élő kedves nyugdíjas kolléganő Seres Lászlóné Katika mutatta meg  a város nevezetességeit. Utunk végén lesétáltunk a Duna-partra is.

 

A nagy melegtől kitikkadva, nagyon sok szúnyogcsípéssel gazdagodva, de a sok szép látnivalóval feltöltődve indultunk vissza Egerbe.

 

Nagy Jánosné Márti

NAV Egri  Adóügyi Nyugdíjas Klub tagja

 

 

Asztali nézet