MENÜ

 

Tanulmányi kiránduláson

a váci börtönben

villám-városlátogatással

 

Varga Imre régiófelelősünk javaslatára, Csík Bálint közép-magyarországi régiófelelős hathatós közbenjárásával a Pécsi Pénzügyőr Klub tanulmányi kirándulást szervezett a Váci Fegyház és Börtönbe. A kirándulásra - mint mindig - helyi társklubunkat is meghívtuk. Így együtt harmincöten vágtunk neki az útnak. Több okunk is volt az izgalomra: vajon akik odafelé elindulunk, mindannyian vissza is jövünk-e, aztán a hirtelen csapadékosra forduló időjárás vajon kedvez-e nekünk, és egy napra visszatér-e a kellemes tavaszi idő, végül pedig a Budapesten éppen ekkortájt talált bombák nem okoznak-e fennakadást a közlekedésben.

 

Mindenben szerencsénk volt. Elsőként kirándulásunk főprogramjának helyszínére mentünk, ahol a beléptetési ceremónia lefolytatása után remek, közel másfél órás tartalmas előadást hallhattunk a börtönről, a fogvatartottak hétköznapjairól. Láthattuk a mai kor követelményeinek megfelelő cellákat, valamint a „Doberdó”-nak elnevezett börtönmúzeumot, amely a hajdani rabtartás körülményeit mutatta be. Itt kipróbálhattuk a büntető állócellát és a sötétzárkát. Hátborzongató élményként éltük meg, ahogy becsapódott mögöttünk a cella ajtaja, amikor pár perc erejéig helyet cseréltünk az elítéltekkel. A feszültséget oldotta, hogy végül kaptunk némi ízelítőt a börtön-szlengből.

 

Jólesett a kis Duna-parti séta a szabad levegőn. Majd szervezőnknek hála elfogyaszthattunk egy nagyon különleges és ízletes ebédet. Ezután már sajnos csak egy rövid belvárosi sétára volt időnk a rendkívül kellemes Duna-menti ékszerdobozban. Felkerestük Vác legjobb fagyizóját a híres „Vörösház”-ban. A váci diadalív árnyékában elkészítettük az utolsó csoportképet. A hiányzókat talán a belváros nyelte el, de a börtönben biztosan nem maradt senki.

 

A legközelebbi váci kirándulásunkra is hagytunk még programokat. Fél ötkor már a buszon ültünk, és örültünk, hogy mindenki megvan, és még az esőt is megúsztuk. Mindenre nem jutott ugyan időnk, ennek ellenére nagyon tartalmas és legfőképp tanulságos nap után tértünk haza. Aki nem mert velünk tartani, az bánhatja, hiszen nem mondhatja el magáról, hogy a megjárta a váci börtönt, de szerencsésen.

Fischer Péter

Pécsi Pénzügyőr Klub

Képes beszámoló ⇒

 

 

Asztali nézet