MENÜ

 

Séta a Tisztviselőtelepen

 

2019. május 8-án Tisztviselőtelepi sétára gyülekeztünk 10.00 óra előtt.

A találkozó ismételten a Tündérpalota előtt volt mint a március 27-i Tündérpalota bejárásakor. Tárlatvezetőnk, kísérőnk ekkor is Reményik Ildikó volt.  

Előző nap ugyancsak el volt keseredve az időjárás, szeles, esős idő volt, de erre a napra megrázta magát, mivel szép, napos időben tettük meg a mintegy másfélórás utat.

 

A Tisztviselőtelepet  „sziget a nagyváros tengerében„ valamint „zöld sziget" és hasonló jelzőkkel illették. A Tisztviselőtelep egyébként a mai utcanevekkel: a Vajda Péter – Könyves Kálmán krt – Üllői út – Orczy út által határolt területet jelenti.

 

A Tisztviselőtelep lakói állami, városi köztisztviselők voltak, akik a Telep létrehozására egyesületet hoztak létre, amelynek végleges formája a Házépítő Tisztviselők Egyesülete. Általában két-háromszobás családi házak épültek, szép, nagy kerttel.

A mai napig is, ha valaki nem ismeri a Tisztviselőtelepet, el nem tudja képzelni hogy ott kertes házak vannak, sok zölddel és nemcsak „nyócker„, régi bérházakkal. 

A Tisztviselőtelep létrejöttében nagy szerepe volt Bobula János műépítésznek. Az első ház az akkori és mai nevén is az Orczy út 39. sz. alatti ház volt, amely 1886-ban épült fel.

A Telep fel-és kiépítése 3 ütemben készült el.

 

Tisztviselőtelepi sétánkat a Tündérpalota udvarán kilépve a Villám utcánál kezdtük, amelyet a telep kialakításakor gesztenyefákkal ültettek be és ennek már 120 éve hiszen ez a fasor azóta is megvan.

A Villám utcán továbbsétálva az Elnök utcán túl megálltunk Szabados Béla zeneszerző emléktáblája előtt. Továbbsétálva megálltunk a Dienes ház előtt, ahol Dienes Valéria táncpedagógus, koreográfus, filozófus, -- nem utolsósorban Babits Mihály unokatestvére – és Dienes Pál  tanár, egyetemi magántanár, aki a telepi gimnáziumban – Széchenyi István Gimnázium – matematikát, fizikát. irodalmat és franciát tanított lakott. Dienes Pál a Tanácsköztársaság bukása után Angliába emigrált ahol  professzor volt nyugdíjazásáig.  A Villám utcán továbbsétálva megálltunk a Villám u. – Bíró Lajos 54. sarkán ahol egy szépen felújított házat csodálhattunk meg. Sétánkat a Bíró Lajos utcában folytattuk és megálltunk az 54. sz. ház előtt ahol a Széchenyi Gimnáziumban 1912—1916 között tanító Babits Mihály lakott. Emléktáblát sajnos még nem állított az Önkormányzat habár ugyancsak megérdemelné a költő. Tovább folytatva utunkat megálltunk a Bíró Lajos u. 41. sz. ház előtt ahol az első magyar orvosnő Hugonnai Vilma lakott. Ebben a házban jelenleg is ott lakik a doktornő férjének egyenesági  leszármazottja.  Kicsit továbbmenve a 40. sz. ház előtt álltunk meg ahol hagy büszkélkedjek a lillafüredi Palotaszálló tervezője dr. Lux Kálmán lakott, akinek unokája a Csokonai Vitéz Mihály Lillájának egyenesági leszármazottja, ami családfával igazolt, és ez nem más mint kedves feleségem, Lilla. 

Lux Kálmán tervezte a 40. sz. alatti hátul lévő házat, amit mi megcsodáltunk a 40. sz előtt azt a házat nászajándékba kapta a Palota szálló tervezője. A hátsó házban, amely jelenleg is lakott anyósom lakik jó egészségben a maga 94 évével.

Sétánkat továbbfolytatva a Bláthy Ottó utcán át az Elnök u. sarkán megcsodáltuk az esztergomi bazilikával méltán vetekedő  Rezső téri templomot, hiszen ugyanaz az építész tervezte.

Továbbsétálva a Bláthy Ottó utcán az Elnök utcán keresztül balra a Győrffy István utcán át a Villám utcában újra visszamentünk a Tündérpalotába ahol egy vetítésen vettünk részt. Ezen a vetítésen a telep létrejötte, kialakulása, régi épületek  megtekintése, majd a Tisztviselőtelep hírességainek képeit néztük meg. 

Ennyi lett volna maga a séta és a hozzátartozó vetítés ahogyan Reményik Ildikó elképzelte nekünk ezt a mai napot.

 

A Teljesség igénye nélkül szeretnék felsorolni a Tisztviselőtelep egykori lakói közül néhányat, mintegy színesebbé tenni írásomat:

Tolnai Lajos  író, 

Fricsay Richárd karmester

gróf dr. Hugonnai Vilma orvos

Lux Kálmán építész, műegyetemi magántanár, a műemlékhelyreállítás új módszereinek bevezetője, a Műemlékek Országos Bizottságának egyik megalapítója

Nagy Bella  színész, Jókai Mór neje

Szabados Béla  zeneszerző

Babits Mihály  író, költő, a Nyugat első nemzedékének kiemelkedő képviselője

Gaal Mózes magyar, történelem tanár, a Széchenyi István Gimnázium alapító igazgatója

Macskássy Sándor gépészmérnök, a páternoszter tervezője

Nagybaconi Nagy Vilmos vezérezredes, honvédelmi miniszter, az 1. Honvéd Hadsereg parancsnoka

Pátzay Pál  szobrászművész

Dr. Czeyda Pommersheim Ferenc orvos, európai hírű sebész, aki többek között Kádár Jánost is megműtötte

Tőkés Anna színész

Váncza József vegyészmérnök, a Váncza sütőpor feltalálója.

 

Nagy várakozással tekintek a következő szintén általam szervezett program elé, amely május 23-án és május 29-én lesz melynek témája: Benyovszky Móric, s mindez a Benyovszky Múzeumban a VIII. Benyovszky Móric u. 10. sz.

 

Továbbá előkészítés alatt van a nyár folyamán és a pontos időpont még nem ismert a Magyar Papírmúzeum, Dunaújvárosban.

 

Üdvözlettel és köszönettel Zelenka István Fővárosi Pénzügyőr Klub.

 

 

Asztali nézet