MENÜ

 

Dél-dunántúli nyugdíjas találkozókról

 

Két nap alatt lezajlottak a találkozók: Szekszárdon november 15-én, Kaposváron és Pécsen pedig 17-én – sajnos - egyidőben. Mint régiófelelős, mindhárom találkozóra meghívást kaptam és az egybeesés miatt most Kaposvárt választottam Pécs helyett. Ennek oka pedig, hogy Somogyban nincs pénzügyőr nyugdíjas klub. A klubalapítás változatlanul reménytelen.

Mindhárom találkozó egységesen, összevontan („adós” – „vámos”) lett megtartva és az igazgatók köszöntötték a nyugdíjasokat, tartottak rövid tájékoztatást a szervezet helyzetéről, az elért eredményekről, felolvasták Tállai András Úrnak az idősek világnapja alkalmából a nyugdíjasokhoz irt levelét. Jómagam – az igazgatók felkérésére – köszöntöttem a NYOSZ Elnöksége nevében is a résztvevőket és adtam tájékoztatást a nyugdíjas szervezetünk helyzetéről, szerepéről, a régiós klubok tevékenységéről. Hagyományőrzők műsorral is szolgáltak a résztvevők örömére és megelégedésére. És még csekély értékű ajándékot is kaptak. No meg terített asztal: finom ebéd, amihez a desszert, és  különféle italok is tálalva lettek természetesen. Bőséges volt a kínálat és az ellátás.

Néhány számadat a nyugdíjasokról és a résztvevőkről: Baranyában összes nyugdíjas 278 fő (165 adó és 113 vám), Somogyban 241 (151 - 90), Tolnában 119 (99 – 20).  A találkozókon regisztrálva megjelent Pécsen 149 fő (melyből pénzügyőr 38), Kaposváron 92 (11), Szekszárdon 67 (8).

Mint kitűnik a számokból a „vámos” oldal nagyon hiányos volt, arányaiban sokkal kevesebben mentek el a találkozóra. Hogy miért? Könnyen kitalálható… Mindenkinek lehet – és van – véleménye ezzel kapcsolatban. Azt viszont tapasztaltam, hogy a találkozókon nem volt sehol olyan nagy „összeborulás”, a kislétszámú vámos csoport mindvégig együtt maradt mindenütt. Aztán ahogy telt az idő, megkezdődött az ismerkedés előbb az asztaltársaságnál, később aztán némi egymásra találás is fellelhető volt. Szóval summázható, hogy ez volt a kezdet és lesz folytatása – jövőre. Mert így kell lennie.

Idézet a kaposvári meghívóból:

„Múlik az idő, őszre jár, de fénylik még a napsugár.

Aranyat szór és meleget, örüljenek az öregek.

Az őszidő is szép lehet, kívánunk hosszú életet.

Maradjatok még itt velünk, jövőre újra eljövünk.

(Sarkadi Sándor)”

 

Varga Imre, régiófelelős

Asztali nézet