MENÜ

 

Csak akarni kell!

 

       Mindent lehet, csak akarni kell! E szállóigét kiegészíteném azzal, hogy főként, ha velünk együtt ezt mások is így gondolják. Ez jutott eszembe a debreceni nyugdíjastalálkozóról, amely nemcsak a szóhasználat szintjén volt regionális, mivel Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye pénzügyőr nyugdíjasai (a szolnokiak már régebben önállósították magukat) idén is meglapogathatták egymás hátát Borsi Béla régiófelelős és a két megyei igazgatóság vezetőinek - akik elfogadták a pénzügyőr nyugdíjasok „másságát” - vezetőinek jóvoltából. Természesen hamarosan az adóhivatali nyugdíjasokat is vendégül látják a megyei igazgatóságok szokásosan a székhelyükön. A legtöbb helyen ugyanis idén egyszerre hívják meg a megye összes nyugdíjasát, összevont találkozókra (ez mindenhol helyi döntés szerint zajlik), ezért számít különlegességnek ez a mostani. Ide Záhonyból, Biharkeresztesről, Csengersimáról, Nyíregyházáról, Kisvárdáról s persze Debrecenből érkeztek a nyugdíjasok.

         Megszoktuk, hogy az Idősek Világnapja alkalmából közzétett köszöntő (a pénzügyőröknél ez korábban mint sorszámozott parancs szerepelt) felolvasásával kezdődik az ünnepi összejövetel. Ennek hiányában saját szavukkal köszöntötték a nyugdíjasokat a két megye szakmai vezetői: Veress István megyei igazgató, mint debreceni „házigazda”, Kazsuk Attila Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei igazgató, és helyetteseik, Soltész József ezredes Nyíregyházáról, dr. Szabó János alezredes a debreceni igazgatóságtól. Szakmai tájékoztatásuk során mindannyian kiemelték, hogy eredmények csak jó együttműködéssel érhetők el, amelyre mindkét oldal törekszik. A korábbi Észak-alföldi régió eddig is híres volt a jó munkaszervezésről, s nincs ok arra, hogy ez ne így legyen a továbbiakban is.

          Ámbátor a NAV még mindig folyamatban lévő, az adóhivatal és a vám- és pénzügyőrség munkáját még szorosabbá fűző átszervezése során újabb kihívásokkal kell szembesülniük főként a pénzügyőröknek. Az újabb és újabb feladatok megtanulása és elvégzése mellett többek között most mindenhol barátkozni kell az új helyzettel, mely szerint közös irodában dolgozik az adóhivatali és a pénzügyőr NAV munkatárs. Ezt a felállást a házassághoz hasonlították a szónokok – adott esetben meg-megcsörrenhet a tányér.

        Borsi Béla régiófelelős és Szobota Gyula, a Nyugdíjas Szövetség gazdasági vezetője képviselték az elnökséget a találkozón, néhány gondolatot intézve a hallgatósághoz. Meghívott vendégként foglalt helyet a díszasztalnál Pósa Attiláné (Kati néni), a debreceni adóügyi klub vezetője. Nyíregyházáról egyik klubvezető sem tudott eljönni.

          Még az ebéd érkezése előtt Nagy Gyula kiváló segítőjével, Fúró Józseffel körbekínálta az egész társaságot frissen főzött, illatos almapálinkájával, jókedvével hozzájárulva a remek hangulathoz. A debreceni klubvezető Varga István előrelátóan és reménykedve feltöltötte mappáját jelentkezési ívekkel. Meg is lett az eredménye, mert beléptetett két-három fiatalabb nyugdíjast, akik kíváncsiak voltak régi kollégáikra. Most azt tervezi, hogy megpróbál utolérni minden nyugdíjas pénzügyőrt a megyében, ami olykor nyomozati feladatot jelent, ha a lakcímváltozásról például nem értesül. Baráth Zsigmondné Icu jó kedélyén és mosolygós szemén mit sem fog az idő, Záhonyból most is elautózott a találkozóra. Kint, az étterem előtt a büszke biharkeresztesi pénzügyőrökről készült csoportkép.

     Bár a Debreceni Nagyerdőben épült szép új stadiont nem sikerült csoportosan megtekinteni, Kati néni révén legalább körbeautózhattuk, és fogalmat nyerhettünk a hely szépségéről útban a vasútállomás felé. Köszönjük a kedves idegenvezetést, és a cívis város néhány apró titkát, amit megosztott velünk.

 

Gados Júlia

 

 

Asztali nézet