MENÜ

 

Ismét együtt

2017. december 05.

 

Idén is december elején látta vendégül a NAV KEKI a VPOP-tól és a Fővárosi Parancsnokság állományából nyugállományba került pénzügyőröket és közalkalmazottakat. Mivel nagy létszámról van szó, itt szóba sem jöhet az APEH-nyugdíjasokkal közösen rendezni a karácsonyi ebédet, ezért aztán évek óta háromnapos ez a vendéglátás. Pasaréten most is megtelt a földszinti és az emeleti terem, ezért a KEKI saját nyugdíjasait szűk, baráti körben mindig a harmadik napra hívja meg. 

Sokan évente egyszer, ekkor találkoznak az egykori kollégákkal, és ugyancsak sokan, mint a Fővárosi Pénzügyőr Klub tagjai, egész évben kapcsolatban vannak egymással, klubnapokon, programokon. A kétszintes elhelyezés persze úgy lenne optimális, ha megfelelő technikai felkészültséggel kivetítőn lehetne látni és hallani a földszinten elhangzó beszédeket, amelyek sorát Kosztyu János igazgató, a NAV KEKI vezetője nyitotta meg, köszöntve a nyugdíjasokat. 

A budapesti év végi nyugdíjastalálkozót most is megtisztelte jelenlétével Molnár Tamás pénzügyőr vezérőrnagy, államtitkárhelyettes úr. Ismertette a szakmai eredményeket, és ennek kapcsán tájékoztatta a hallgatóságot egy új és igen figyelemreméltó problémáról. Az a helyzet ugyanis, hogy kevés a pénzügyőr. Feloldották a határon a létszámstoppot, de nincsenek jelentkezők még a keleti határszélen sem. Akinek érettségije van (ez alapfeltétel a felvételizőknél), az inkább elmegy külföldre, vagy a versenyszférába. Nem vonzó az egyenruhával járó fegyelem, a szolgálat megkövetelte kötöttségek. 

Ennek kapcsán tegyük hozzá, hogy a gyatra kezdőfizetés, és a korkedvezmény eltörlése sem igazán fokozza a kedvet az elköteleződéshez. Már az uniós csatlakozás óta tart a vám- és pénzügyőrség amortizációja. Szélnek eresztettek, vagy hagytak elmenni nagyon sok pénzügyőrt abból a korosztályból, amelyik szakmailag a csúcson volt, megfelelő tapasztalattal rendelkezett, és emberi kvalitásai révén alkalmas lett volna a fiatalok nevelésére, felkészítésére. Nyugdíjasként döbbenten szemléltük ezt a szűk látókörű, pazarló folyamatot. Bár volt olyan országos parancsnokunk, aki kijelentette, hogy két hét alatt meg lehet tanulni a vámszakmát és a pénzügyőri tudnivalókat, ezt azért még egy civil sem veheti komolyan... Ha sikerülne is feltölteni az állományt, mikor lesz abból használható munkaerő...? 

Visszatérve a találkozóhoz, a NAV NYOSZ elnöksége nevében Csík Bálint szólt a megjelentekhez, amelynek végén megköszönte nevünkben is Kosztyu János igazgató úrnak a vendéglátást. Egy kis vidámságot csempészett közénk a komoly gondolatok után Gulyásné Rajnai Gabriella alezredes asszony humorosan szellemes kis sziporkák felolvasásával. Az ebéd felszolgálásáig megkezdődött az emeletre/ről áramlás a büfé közbeiktatásával - beszélgető csoportok, asztaltársaságok életteli zsibongása töltötte meg a házat. Ahogyan azt kell ilyenkor.

B. Gados Júlia 

 

Fényképes diavetítés zenével

 

 

Asztali nézet