MENÜ

 

Emléktúra a pákozdi csata

170. évfordulója és a

fegyveres erők napja alkalmából

 

 

A Pécsi Pénzügyőr Klub a pákozdi csata 170. évfordulója és a fegyveres erők napja alkalmá-ból megemlékező túrát szervezett a csatatéren található látogatóközpontba és környékére. A túrára ismételten meghívást kaptak a Baranya megyei adóági klub tagjai is, hogy az élményben ők is osztozzanak, közösen ünnepeljenek velünk.  A meghívásnak eleget téve csatlakoztak hozzánk, így egy csapatként indultunk útnak a kissé csípős őszi reggelen.

 

Megérkezésünk után első állomásunk a Pákozd–Sukorói Arborétum és Vadaspark volt. Egy kis erdei sétát tettünk a tanösvényen, melynek során megmásztuk a beiktatott kilátót, ahonnan pompás kilátás nyílt a Velencei-tóra és a környező hegyekre.

 

Következő állomásunkat, az emlékparkot azonban már nem a rövidebb, ám nehezebb erdei tornapályán, hanem busszal közelítettük meg. Az emlékparkban már javában zajlottak az ünnepség előkészületei, érkeztek a katonai járművek és az ünneplő sokadalom. Mi a tárlatok megtekintése közben csendes egyéni megemlékezést tartottunk a hajdani fegyveres erők napja alkalmából a kiállított tablók és a megelevenített csatajelenet megtekintésével. Innen a tavaly átadott 12,5 méter magas és 70 tonnás Miska-huszár szobrot és az annak építését bemutató tablókat néztük meg. A szobrot Benkő Tibor vezérezredes, akkori vezérkari főnök az alábbi gondolattal adta át: „A huszárság szellemisége erőt kell adjon napjaink küzdelmeihez!” Ezt a szép gondolatot csoportvezetőnk már az utazás során idézte, mint egyfajta jelmondatot, mely méltó megidézése 1848 hőseinek.

 

Majd a sok látnivaló után a közeli Ingókő étteremben a rendkívül ízletesen és háziasan elkészített ebédet fogyasztottuk el. A kiadós ebéd után következett a nap második felvonása, melynek során Dinnyésen megnéztük az eredeti anyaghű vármakettek kiállításának már meglévő darabjait. Közben a park megalkotója frappáns előadást is tartott.

 

A napunk utolsó napirendi pontja értelmében Székesfehérvárra mentünk, ahol az előre egyeztetett tervek szerint már várt bennünket a Fejér Megyei Adóági Klub nyugdíjasa, Csarnó Hedvig, aki remek idegenvezetést és városismertetőt tartott csapatunknak. Az idő rövidsége ellenére sikerült megmutatni a legfőbb nevezetességeket: Székesfehérvár legnagyobb platánfáját, a város- és megyeházát, a levéltárat, a könyvtárat, a harangjátékórát, a hangulatos belső kis összekötő utcákat, a történelmi központot, a színházat, a híres Kati néni szobrát, az Árpád fürdőt... Ez utóbbit belülről is volt szerencsénk látni a fürdőigazgató vezetésével. Káprázatos élményt jelentett mindannyiunk számára. Városnéző körutunkat rövid megbeszélés, tapasztalatcsere következett a három klub életéről.

 

A kissé zsúfolt nap után kellemesen elfáradva, rengeteg élménnyel gazdagodva szálltunk fel a buszunkra. Ezt a programot is jó szívvel ajánljuk szövetségünk valamennyi klubjának.

Fischer Péter

Pécsi Pénzügyőr Nyugdíjas Klub

 

Képes beszámoló ⇒

 

 

Asztali nézet