MENÜ

 

Műveltségi vetélkedő

 

Lezajlott a műveltségi vetélkedő országos döntője. A Pasaréti PSE klubház emeletén sorsolással jelölték ki a nyolc csapat sorrendjét. Tíz témakörből kerültek ki a kérdések, amelyekből a csapatok „tételt húztak”. A vetélkedő szellemi atyja, dr. Wagner István fogalmazta meg az igen sok segítséget tartalmazó száz kérdést, amelyekhez, mint zsűrielnök, szóban is adott támpontokat az arra rászorulóknak. Sok új, érdekes információt tartalmaztak a kérdések, mintegy szórakoztatva tanítván a résztvevőket. Nagyon komoly, elismerésre méltó szellemi teljesítmény!

 

Igen ám, csakhogy ez kemény verseny volt a győzelmet jelentő pontokért! Két perc állt rendelkezésre egy-egy válaszadáshoz. Az ember úgy gondolta, hogy mindenki türelmesen, csendben kivárja ezt az időt, hogy nyugodtan tudjanak gondolkodni az éppen soron lévők. Hogy még izgalmasabb legyen a játék, a pontrablás lehetőségét nyitotta meg a zsűri. Vagyis, ha egy csapat nem tudja a választ, akkor másvalaki feleannyi, azaz egy pontért elmondhatja a helyes megoldást. Ebből következően voltak, akik Netye Misi játékmester felolvasásakor már az első szónál magasba tartották a kezüket mondván, hogy ők az első jelentkezők. Ebből nagy perpatvar keveredett, ezért a zsűri, átgondolván a lehetetlen helyzetet, a pontrablásnak ezt a módját leállította. Csakhogy, akkorra már az élelmesebb csapatok jónéhány pluszpontot begyűjtöttek...

 

Az új verzió szerint, ha egy csapat semmiképp nem tudja megadni a jó választ két percen belül, akkor a következő sorszámú asztalnál van a lehetőség. Így már viszonylag nyugodtan folytatódott a vetélkedő, bár ezt a módszert sem tartotta mindenki a legtökéletesebbnek. Megint magasba csaptak az indulatok, amikor az állatismeret kategóriában sehogy sem sikerült a császármadarat kitalálni, bármennyire is segített dr. Wagner István. Végül a hangzavarból valahogy kihámozták a megfelelő szót, amelyre viszont csak egy pontot ítélt meg a zsűrielnök. Ez óriási felháborodást váltott ki az érintett csapatból, és addig reklamáltak, amíg feltornászták két pontra az eredményt...

 

Érdekes helyzet alakult ki a pontok összesítésekor. Az első helyezett minden kérdésre válaszolt, tehát megvolt a maximálisan elérhető húsz pontja, plusz a rabolt pontjaival nyugodtan várta az eredményhirdetést. Ellenben döntetlen alakult ki két csapat között. Mivel nyolcvan kérdés már elfogyott, a maradék húszból „tizenegyes” szisztémában párbajoztak a második és harmadik helyért. Felváltva, tíz-tíz kérdést kellett megválaszolniuk. Na, ez volt az igazi verseny! Itt már senki nem kapott semmilyen segítséget, vagy tudták a választ, vagy nem. És tudták! Tehát a műveltségi vetélkedő két második helyezéssel zárult, s még a nyereményen is meg tudtak osztozni egy kis szponzori segítséggel.

 

Minden résztvevő – még a helyezést el nem érők is – úgy vélekedett, hogy örül a vetélkedőnek, maga a felkészülés is izgalmas volt, hiszen mintha érettségi, szigorlat vagy államvizsga előtt álltak volna. Azzal a nehezítéssel persze, hogy most nem tételeket kellett kidolgozni, amikor az ember ismeri az elvárást, hanem lehetőleg mindent tudni – tíz témakörből. Mert ki sejthette, hogy példul a híres történelmi személyek közül épp kit kell majd felismerni? Vagy melyik latin szólás, közmondás magyar fordítását kell tudni, amelyik esetleg nem is annyira közismert? Igazi szellemi kalandozás volt ez a javából, amelynek során a versenyzők lefújhatták a port a rég megszerzett ismeretekről, sőt, újakat tanultak melléjük.

 

Amikor családi körben szóba hoztam ezt a vetélkedőt, elhangzott egy viccesnek szánt kérdés „A nyugdíjasok szellemi vetélkedőjét a Cavinton szponzorálja?” Úgy hiszem, a résztvevőknek (ide értve az elődöntők versenyzőit is!) egy ideig nem lesz szükségük erre az agyfrissítő szerre, mert maga a felkészülés olyan hatalmas szellemi munka volt, amely az észbeli képességet igencsak megerősítette számukra.

 

Köszönet illeti dr. Wagner Istvánt, a vetélkedő ötletadóját és kidolgozóját, Horváth Attila alelnököt, a szervező bizottság elnökét, Netye Mihály játékmestert, Tánczos Imre és Csík Bálint zsűritagokat, Bozányné Nemes Rita titkár asszonyt az előkészítésben és a lebonyolításban végzett munkájáért és Gregorné Abonyi Ilit a lebonyolításban való közreműködésért.

 

Köszönetünk mindazon régiófelelősöknek, klubvezetőknek, akiknek sikerült felébreszteni klubtagjaik érdeklődését a műveltségi vetélkedő iránt, és az elődöntők során aktívan részt vettek a versenyek lebonyolításában, értékelésében.

 

Az országos döntőn részt vevő csapatok:

 

  1. Tiszavirág (Csongrád megyei Adóügyi Klub) tagjai: Takó Györgyi, Pótári György, Lavner Ferencné
  2. Triumvirátus (Borsod megyei Adóügyi Klub) tagjai: dr. Cserpák Ibolya, Gregor András, dr.Kocsis Zsuzsanna
  3. Firkászok (Fővárosi Pénzügyőr Klub) tagjai: Kis István, Bogschützné Gados Júlia, Untener Erika
  4. BESZAVA (Debreceni Pénzügyőr Klub) tagjai: Béres Csaba, Szabó Imréné, Varga István
  5. VAZS-ZALA (Zalaegerszegi Pénzügyőr Klub) tagjai: Both István, Juhász György, dr.Tarr János
  6. Somogyi Őszikék (Somogy megyei Adóügyi Klub) tagjai: dr. Dobor Márta, dr. Zakariás Zsuzsanna, Vajna Ferencné
  7. Zsenik (Észak-budapesti Adóügyi Klub) tagjai: Komor Géza, Vidó Bálintné, Borosné Illés Terézia
  8. Bakonyi betyárok (Veszprém megyei Adóügyi Klub) tagjai: Antal László, Benyovszky Pál, Máthé Éva

 

Helyezettek:

  1. Somogyi Őszikék
  2. BESZAVA és a Bakonyi Betyárok csapata

 

Gratulálunk a győzteseknek, és mindenkinek, aki mert részt venni ebben a nemes vetélkedésben!

Cikk és képek: Gados Júlia

 

 

KÖSZÖNET A DÍJAKÉRT

 

A NAV NYOSZ elnöksége, a szervező bizottság és nem utolsó sorban a vetélkedő csapatok tagjai nevében megköszönöm a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum által, illetve Grászli Bernadett igazgató asszony közvetítésével felajánlott díjakat, melyek nagyban emelték a rendezvény súlyát, tétjét.

 

Az első helyezett csapat minden tagja kétszemélyes kombinált belépőt kap a győri Múzeumok Éjszakája 2019. június 22-i rendezvényeire, 1 éjszaka szállással aznap éjszakára, ugyancsak két főre a Hotel Capitulumban.

A két második helyezett csapat minden tagjának két-két belépő került felajánlásra a Magyar Táncfesztivál 2019. június 17. és június 23. közötti műsorából egy előadásra.

További nyereményük a győri kulturális intézmények kiadványaiból egy-egy könyvcsomag volt.

 

A díjakat a felajánló képviseletében megjelent Takács Krisztián, a Múzeum kommunikációs és marketing csoportvezetője, önkormányzati képviselő adta át. Az eredményhirdetés előtt ő segítette ki a zsűrit és a szervezőket szorult helyzetükből.

Amikor a kérdések elfogytával, a „szétlövésben” nem dőlt el a II. és III. helyezés sorsa, akkor felajánlotta, hogy az egyforma helyezést elért csapatoknak egyforma díj járhat, és a csapatok dönthetik el, hogy az melyik legyen, (az eredeti második, vagy harmadik díj).  A választás a fent ismertetett díjra esett.

Köszönjük ezt a gyors, segítőkész megoldást.

 

Horváth Attila, NAV NYOSZ adóági alelnök,

a szervezőbizottság vezetője

 

 

Mert Játszani Jó! (Untener Erika írása) ⇒ 

 

 

Tisztelt Szervezőbizottsági Tagok, Régiófelelősök!

 
E formában is szeretném megköszönni mindegyikteknek a NAV NYOSZ 2018-i évi Országos Műveltségi Vetélkedőjének megszervezése, lebonyolítása érdekében végzett munkátokat, mely lehetővé tette, hogy országos szinten 66 csapattag és szurkolóik érdekes, élvezetes programban részesüljenek.
A rendezvényt kiértékeljük, a hiányosságokat kiküszöböljük és 2019-ben újra nekiveselkedünk a szervezésnek.
Akivel addig nem találkozok, annak békés, boldog karácsonyt és egészséges, mozgalmas új évet kívánok!
 

Horváth Attila

 

Rózsa Róbert képei ide kattintva nézhető meg.

 

 

Asztali nézet