MENÜ

 

Megjött a tavasz – túrára fel!

 

A mai nap időjárása a lehető legideálisabb egy kimozdulós programra.  Az éves terveink között beütemezett noszvaji kiránduláshoz gyülekeztünk a reggeli órákban az egri autóbuszállomáson egy kis elemózsiával, kevés vízzel a hátizsákjainkban, hiszen csupán röpke félóra a szerpentinen és máris célba érünk.

 

Noszvajon az Árpád-kori településen elsőként a barlanglakásokat néztük meg. Szinte hihetetlen, de az egykori pinceházak némelyikében még a XXI. sz. elején is laktak. Ma már néhány helyi és környékbeli elhivatott művész alkotómunkájának helyszínéül szolgál, miközben ezen barlanglakások felújításáról, állagmegóvásáról, így azok átörökítéséről is gondoskodnak. Kedves túravezetőnk Horváth Zsolt segítségével az egyik barlangrészben megtapasztalhattuk a belső (hang)masszázs különleges élményét is.

 

Rövid séta után a több, mint 200 éves Magtár épületébe tértünk be,  aminek felső szintje étterem-fogadóként működik,  a pincéjében kialakított Értéktárban pedig az 1500 db-ot is meghaladó  – főként használati üvegtárgyakból álló – magángyűjtemény néztünk meg, miközben ki-ki hozzáfűzte mondandóját az üveggyártás lépéseiről, az egyes tárgyakhoz fűződő emlékeiről.

 

Innét csak néhány lépést tettünk és máris a De la Motte kastély udvarán találtuk magunkat. A  magyar kastélyépítés miniatűr remeke az 1700-as évek második felében késő barokk copf stílusban épült. Történetének megismerésével sok, Egerhez kapcsolódó történelmi személyiség, ismert tervező, építész és falfestő neve merült fel, akik munkájukkal különlegesen széppé tették kedvelt városunk számtalan épületét. A kastély angolkertjét is bejártuk. Bár a tavasz még csak bontogatja a fák lombjait, mégis magával ragadó az a néhány „öreg hölgy”, melynek lombjai alatt sétáltak egykor a kastély úrnői, többek között báró Vécsey Anna.    

Kihasználva a tömegközlekedés adta lehetőséget, kis várakozás után a szomszéd faluból befutó autóbusz néhány percen belül a település másik kiemelkedő látványossággal bíró – számos kulturális rendezvénynek is helyet adó – Síkfőkútra repített bennünket. Az elsősorban turisztikai jelentőséggel bíró festői szépségű erdővel, hegyekkel koszorúzott völgy nagyszerű színtere minden korosztály tartalmas kikapcsolódására. Hasonlóképp élveztük mi is a tavaszi napsütésben tett rövid erdei sétát.

 

A mindössze 15 fős csapatunk ez alkalommal nem töltött sok időt e varázslatos környezetben, de kedvet kaptunk egy kellemes nyári túrára a hűs lombok alatt, felfedezve a környék kristálytiszta vizű forrásait is.

 

Ez alkalommal is jó volt együtt tölteni egy kellemes és tartalmas napot klubtársaimmal.


Még sok-sok ilyen és ehhez hasonló szép napot lányok!

Papp Mária

 

 

Asztali nézet