MENÜ
 

 

Koszorúzás Lónyán

 

Ma, vagyis március 10-én, a m. kir. Pénzügyőrség létrehozásának 150. évfordulóján Lónyán, a magyar-ukrán határ mentén található kicsi, ámde számunkra nevezetes településen koszorúztuk meg gróf Lónyay Menyhért pénzügyminiszter sírját a Nemzeti Adó-és Vámhivatal Nyugdíjasai Országos Szövetségének elnöksége kezdeményezésére. A Budapestről, Pécsről, Salgótarjánból és Záhonyból érkező elnökségi tagokhoz csatlakozva több nyugdíjasunk is részt vett az eseményen. 

Ünnepi beszédében dr. Kaizinger Tibor ny. pénzügyőr ezredes ismertette és méltatta az egykori pénzügyminiszter életútját, politikai, szakmai és tudományos tevékenységét.

Hazaszeretetről szóló verseket hallhattunk a helyi általános iskola kisdiákjainak előadásában. 

A Szövetség részéről Czikora András ny. pénzügyőr vezérőrnagy, elnök helyezte el az emlékezés koszorúját, Polcz Erika pénzügyőr alezredes a NAV Szabolcs-Szatmár és Bereg megyei Igazgatóságát képviselte, Lónya község lakossága és önkormányzata nevében Király Edit polgármester asszony, a református egyház nevében Bogáti Attila lelkész, a helyi általános iskola képviseletében Nagy Ernő igazgató koszorúzott. 

Az ünnepi esemény a díszőrség, valamint a Pénzügyőr Zenekar néhány muzsikusának közreműködésével vált teljessé. 

Kedves vendéglátásban volt részünk a polgármesteri hivatal munkatársainak részéről, s bepillanthattunk az elfeledett Bereg jobb sorsra érdemes térségének világába. 

Magát a családi sírhelyet egyébként éppen a Beregsurányi Vámhivatal akkori parancsnoka, Nagy Gábor kezdeményezésére újította fel az állam 2000-ben. Az akkor még műemlékvédelem alatt álló épületet kiszabadítva a bokrok, fák fogságából, rendbetették a tetőt, új festést kaptak a falak. Mára mindez jócskán megkopott, mint ahogy azt gróf Lónyay Menyhért sírfeliratának állapota tökéletesen szimbolizálja. Feltétlenül szükséges lenne a tető megerősítése, az ablakok cseréje. Időközben a sírhely kikerült a műemlékvédelem oltalma alól, ezért a felújítást lehetővé tevő néhány millió forintot valahogyan elő kellene teremteni, megtámogatva a szerény költségvetéssel működő önkormányzat eme célkitűzését. 

Ellátogattunk tehát a Beregbe megemlékezni a m. kir. Pénzügyőrség alapításának 150. évfordulójáról, ezzel mi, nyugdíjas pénzügyőrök a magunk részéről megtettük, amit megkövetelt a tisztesség és a kötelesség...

 

Kép és szöveg: B. Gados Júlia

 

 

Bircsák Adorján fotói ide kattintva, míg videója itt nézhető meg (968 Mbyte, MPEG4 formátum).

 

 

Asztali nézet