MENÜ

 

Magyar hangja: Dallos Szilvia

 

Érdekes programot kínált a Fővárosi Pénzügyőr Klub vezetősége a májusi összejövetelre. Mindig izgalmas a találkozás Kaiser László költő, íróval, aki visszatérő vendég a Mátyás utcában. Ez alkalommal azonban nem ő állt az érdeklődés középpontjában, habár 65. születésnapja lévén ez igazán megillette volna. Kíséretében eljött közénk Dallos Szilvia színésznő, a magyar szinkronizálás királynője. Megannyi filmben kölcsönözte hangját külföldi kolléganőinek, nemegyszer világsztároknak. Érdekes mozzanatokat tudhattunk meg a művésznő életéről, a színészetről, kulisszatitkokat a szinkronizálásról. 

Legelső ilyen jellegű munkáját pályája kezdetén casting, vagyis válogatás alapján kapta. Nem is akármiben szerepelt: az 1960-ban készült, Luchino Visconti által rendezett, Rocco és fivérei című olasz-francia filmben Annie Girardot magyar hangját alakította. Rangos díjakat ért el a filmalkotás, s hogy művészi értékét mennyire megemelte Dallos Szilvia hangja, azt csak mi, magyar nézők tudhatjuk. Egyébként ebben a filmben kezdte szinkron-karrierjét Sztankay István és Fülöp Viktor is. A magyar szinkront nemzetközileg is elismerték. A karakterhez, a külföldi színész zsáneréhez megfelelő hangot találni igazi művészi feladat, amelynek Hazai György szinkron-rendező mestere volt. De, gondoljunk a sorozatokra, mint például a Jóbarátok. Tökéletesen eltalálták a megfelelő hangokat. Például Jennifer Aniston-t egyéb filmjeiben is Kökényessy Ági szinkronizálja, szinte el sem tudjuk képzelni más hanggal. (Bár, én már láttam régi filmet új szinkronnal, sajnos katasztrofális volt!) 

Nem kerülhető meg Dallos Szilvia pályafutását nézve a sok évadot megélt Dallas filmsorozat. Elmondása szerint nem szerette a kezdetben unalmasan tökéletes Ellie Ewing karakterét. A történet előrehaladtával azonban emberibbé alakították a figurát, így már Szilvia is megbarátkozott vele. De megannyi más filmben is hallhattuk jellegzetes, nagyon kellemes orgánumát. A Pannónia Filmstúdió szinkron stúdiójában kezdődött több évtizede tartó barátságuk Kaiser Lászóval, aki akkor dramaturg volt. Később könyvkiadóként gondozta Szilvia több kötetét, többek között a gyűjtésében megjelenő színész-anekdotákat. 

A beszélgetés során elhangzott néhány Kaiser László-vers a művésznő előadásában, mintegy születésnapi ajándékként. Meglepetés kötetek várták a klubtagokat a Hungarovox Kiadó által megjelentetett könyvekből. Vendégeink továbbra is velünk maradtak a találkozó során, így láthatták, amint Csík Bálint klubvezető köszönti a kerek évfordulósokat: dr. Bernáth Istvánt, Zelenka Istvánt, Szászi Lászlót és végighallgatták a leendő programokkal kapcsolatos hirdetményeket. 

Emlékezetes, szép összejövetel volt a művészet, a kultúra jegyében. Dicséret illeti Zelenka Istvánt, amiért ápolja osztálytársi kapcsolatait, hiszen gyerekkori barátját, Kaiser Lászlót az ő révén ismerhettük meg közelebbről, aki pedig elhívta hozzánk Dallos Szilviát.

Bogschützné Gados Júlia

 

 

Asztali nézet