MENÜ

 

Ecset és dobverő

 

Ismét csoportos kirándulásra indultak a Fővárosi és a Dunakanyar Pénzügyőr Klub nyugdíjasai, ezúttal először Kalocsára vezetett utunk. A Porcelán Manufaktúrában megismerhettük a porcelángyártás és a méltán világhírű kalocsai virágmotívumok pingálásának mikéntjét. Szemet-lelket gyönyörködtető látvány volt. Nem maradhatott ki a programból az Érseki Palota könyvtárának megtekintése - kitűnő vezetőnk sok érdekességet mesélt az itt található könyvekről, s a könyvtár kalandos történetéről.

 

Paprikavásárlás után meglátogattuk hazánk talán legkedvesebb, legszebb vasútállomását. Itt sajnos már csak teherszállító vonatok fordulnak elő, a személyszállítás érdektelenség miatt megszűnt. Most egy kis vasúti múzeum működik az épületben, és van egy rendkívüli látványossága, amely turisták érdeklődésére tarthat számot... Az épület külső díszítése ugyan siralmas állapotban van, reménykedjünk, hogy azt is felújítják hamarosan. Ellenben belül kalocsai virágözön a falakon, az ablakon és az ajtókon, csodaszép variációkban. Megható és feledhetetlen látvány volt ez a különleges állomásépület.

 

Ceglédről elsőre mindenkinek Kossuth Lajos beszéde jut eszébe. Az alföldi kisváros azonban hihetetlen kuriózummal lepi meg az oda látogatókat: itt található a világon is egyedülálló Jazzdob Történeti Gyűjtemény. Alapítója és tulajdonosa Kármán Sándor jazzdobos művész. A hihetetlen mennyiségű dobfelszerelés élettelen tárgyak halmazát jelenti a látogató számára egészen addig, amíg megszállott gyűjtőjük el nem kezd mesélni... S kiderül, hogy az ide kerülő ütőhangszerekhez baráti, szakmai, történeti szálak egész hálója, sok-sok ember kapcsolata fűződik.

 

Ahogy a prospektusban is olvashatjuk "...a gyűjtemény a könnyűzene, a jazz és a klasszikus zene ütőhangszereinek fejlődését mutatja be 1900-tól napjainkig. A múzeum alapítása, 1992 óta számtalan szakmabeli és civil látogató ismerkedett meg az ütőhangszerek varázslatos világával, az élményközpontú kiállításszervezési törekvések és tárlatvezetések révén." A múzeumban több híres hazai és külföldi dobos hangszere is megtalálható.

 

Lebilincselő előadást hallhattunk, s végül, a múzeum kamaratermében életre keltek a hangszerek egy kis bemutató erejéig. Vezetőnk bemutatta, hogyan szól a dob, ha így vagy úgy érintjük. Remek program, remek nap volt! Megérte Kalocsáról ide buszozni ezért az élményért! Mindezt köszönhetjük Untener Erikának, aki gondoskodván a rábízottakról, a kalocsai piacon még lángost és innivalót is rendelt a társaságnak.

 

Egyéb érdekesség is színesítette a napunkat. Velünk utazott Csík Bálint klubvezető fia, Attila és kedves felesége. Az ifjú egy dobversenyen jutalomként belépőt nyert e múzeumba, de eddig még nem tudott eljönni. Most itt volt a remek alkalom! Lehetőséget kapott egy kis játékra is, megmutathatta, milyen jól pörgeti a dobverőket. A rögtönzött bemutató nagy sikert aratott.

Cikk: B. Gados Júlia

Képek: Mátyássy Gyula, B. Gados Júlia

 

 

Bircsák Adorján művei:

Kalocsa - Cegléd diaképeken

Kalocsa videón ⇒

                    és a

ceglédi Dobmúzeum videója ⇒

 

 

Asztali nézet