MENÜ

 

 

Jubileumi ünnepség a Müpá-ban

 

Ünnepi koncerttel kezdődött a jubileumi év, amelynek során a pénzügyőrség megalakításának 150, a Pénzügyőr Zenekar működésének 75., és az APEH felállításnak 30. évfordulójáról emlékezik meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Ehhez csatlakozik még a mi két ünnepünk, a Nyugdíjas Szövetség 25., és A Mi Lapunk 20. éves évfordulója. 

A zenekar hangversenyeinek egyik kedvelt helyszíne a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterme, ahol tökéletes akusztikai környezetben élvezhetjük a muzsikát, mint történt ez esetben is. Alkalomhoz illően történelmi egyenruhát öltöttek a zenekar tagjai, sőt, a két kitűnő műsorközlő, Ács Judit és Suba László kollégánk is beöltözött a 150 éves évforduló tiszteletére. Március l5-e előtt két nappal lévén, természetesen az 1848-49-es magyar forradalomról és szabadságharcról is megemlékeztek. 

A zeneszámok között történelmi visszatekintést hallhattunk másfél évszázados múltunkról, míg a zenekar játéka közben kivetítő segítségével képzelhettük magunkat a régi időkbe a Pénzügyőr- és Adótörténeti Múzeum munkatársai által kiválogatott fényképek révén. Amit láthattunk: pénzügyőr portrék, csoportképek, szolgálat közbeni életképek, s az országszerte felépült pénzügyőrségi és pénzügyigazgatási épületek, laktanyák sorának bemutatása, nem utolsó sorban az Ybl Miklós által tervezett Fővámpalota fotói, amelynek tervezését, megépítését gróf Lónyai Menyhért magyar királyi pénzügyminiszter rendelte el. A koncert első része tehát az ünnepi megemlékezés jegyében telt el. Szép és felemelő volt! 

Különleges élmények sorában részesülhettünk a hangversenyen. Ezek egyike a Kapi Horváth Ferenc vezető karmester által komponált Jubileumi induló című zenemű ősbemutatója volt, amit nagy tapssal jutalmazott a hallgatóság. Bár a műsor plakátja már elárulta a Csík Zenekar fellépését ezen az esten, mégis nagy meglepetést jelentett a csodálatosan szép népzenét játszó együttes közös muzsikálása a Pénzügyőr Zenekarral. Különleges, felejthetetlen, egyedi élmény volt ennek a két profi együttesnek a játékát hallgatni! Újra és újra megbizonyosodhatunk zenekarunk kiválóságáról, felkészültségéről, tehetségéről, arról a csodáról, hogy egyszerűen mindent el tudnak játszani! Miként az egész koncert alatt, úgy a közös muzsikálás összehangolása során is tudása legjavát mutatta be a két karmester: Kapi Horváth Ferenc és Nyers Alex. 

A zenei est nem múlhatott el a közönség által igen kedvelt könnyedebb műfaj megszólaltatása nélkül. Amerikai szerzők ismert dallamai, táncra csábító szving, valóságos esztrádműsor zárta volna az estet, ha a lelkes közönség nem követeli ki a ráadást. Még a Csík Zenekar is visszajött egy kicsit muzsikálni nekünk. Végül egy remek indulóval búcsúzott a Pénzügyőr Zenekar közönségétől, így fejezve be a remekül sikerült jubileumi hangversenyt.

B. Gados Júlia

Fotó, videó: Bircsák Adorján

 

VIDEÓ 1 óra 04' 50'' 2,13 GB mp4

 

 

Asztali nézet