MENÜ

 

 

KÖSZÖNTŐ

 

az Idősek Világnapja alkalmából

 

 

Budapest, 2018. október 1.

Kedves Nyugdíjas Munkatársaink!

 

 

Engedjék meg nekem, hogy így, formáságoktól mentesen szólítsam meg Önöket, hogy soraim ne kötelező naptári gesztusként hassanak!

 

Az Idősek Világnapja teremt alkalmat arra, hogy egykori kormánytisztviselő és pénzügyőr kollégáinkat köszöntsem. Élve a lehetőséggel, megosztom Önökkel azokat az érdekességeket, amelyeket a mai, úgynevezett „új idősekről” hallani. Fontos, hogy ezek nem pusztán elméletek számomra, hanem, mivel magam is sok, ma már nyugdíjas kollégát ismerek és tisztelek, úgy gondolom, nagyon is ideillő tények.

 

Mint ahogy a mai fiatalok is mások, mint mi voltunk, ahogy az én generációmat is más hatások érték, mint a szüleimet, úgy a mai nyugdíjas korosztály is eltér az előző századokéitól. Azt látom, hogy környezetemben egyre több – akár egészségi állapotától függetlenül is – az olyan, hatvan év fölötti, aki ebben az időszakban tanul valami újat, aki meri azt mondani, hogy nem tud mindennap elmenni az unokákért az iskolába, mert keddenként sportolni vagy zongoraórára jár. Aki a barátai társaságában még mindig jól érzi magát, örömmel vitatkozik, szenvedélyesen emlékszik vissza például a pénzügyőr hivatás hőskorára vagy az adórendszer bevezetésének rengeteg változással járó időszakára.

 

Hogy minderről ne csak, mint benyomásról számoljak be Önöknek, rögtönzött kutatásom eredményeként rátaláltam Bangó Jenő szociológiaprofesszorra, aki maga is nyugdíjas, és így fogalmazza meg generációja jellemzőit:

„Az egészséges, fiatalabb idősödőkről van itt szó, akik maguknak új imázst és szerepeket teremtenek messze a társadalmi kliséktől. Az „új öregek” öntudatosabbak, igényesebbek, „politikusabbak” és sok területen ügyesebbek, mint elődeik voltak. Felfedezik létük értelmét, saját önjogúságukat és gondoskodnak arról, hogy megfelelően éljenek, lakjanak, szavukat hallassák, részt vegyenek a modern életben. Az idős, de mozgékony, aktív ember fiatalként hat.”

 

Sütő András sorai talán ennél is jobban, egyszerűbben kifejezik, mit jelenthet számunkra az előző generációk tisztelete:

"Önmagát becsüli meg minden nemzedék azáltal, hogy tudomásul veszi: a világ nem vele kezdődött."

 

Tisztelet illeti életútjáért, bölcsességéért, kitartásáért és szaktudásáért mindazokat, akiktől tanulhatunk, akik előttünk, de hozzánk hasonlóan, nehézségeken és sziszifuszinak tűnő küzdelmeken keresztül értek célba.

 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal valamennyi munkatársa nevében kívánok jó egészséget, nyugodt és örömteli nyugdíjas éveket a nyugállományú kormánytisztviselőknek és pénzügyőröknek! Köszöntöm a NAV Nyugdíjasai Országos Szövetsége mintegy tízezer tagját is!

Dr. Sors László s.k.

államtitkár, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetője

  

 

 

 

HOVÁ SIETTEK?

 


Hova siettek őszi délutánok?
Ti már csak letarolt utakon jártok.
Lábaitok avar, hulló falevél,
Eső könnyeitek csapkodja a szél.
Komoly a léptetek, megfontolt s biztos,
Nem vezet máshoz csak az elmúláshoz.Hova siettek évek, órák, percek?!
Istenből a múltba ki mehet véletek.
Elvisztek vágyat, vigaszt, örömet,
Hagyjátok itt a hitet, a lelket.
Ha még megmarad, várhatunk jólétet,
Hittel remélhetünk örök üdvösséget.Hova siettek gyermekek és ifjak?!!
Titkos jövőbe, szemlélve sok jókat.
Ábrándos vágyatok, délibábos útján,
Miért siettek úgy hiú dicsvágy után.
El nem érhetitek, nem is maradandó,
Csak Krisztustól jöhet az egyedüli jó. 

 


Hova siettek elkésett emberek??
Csalódott múltakból mi maradt veletek?
Görnyedt hát, fehér hajfürtök, komor őszi képe,
Itt áll meg az ki a lelkét nem építette.
Annak más a vége ki hitt Istenben,
A földi lét után él fönn a mennyekben.

a szerző ismeretlen

 

 

 

Mindkét felvétel a Budapest Helyőrség Szociális Alapítvány eseményén készült, mely az Idősek Világnapja alkalmából került megrendezésre 2018. szeptember 29-én.  

Asztali nézet