MENÜ

 

 

Idősek Világnapja

SENIORFEUM

 

V I D E Ó F E L V É T E L ⇒  10.24-től

 

Amikor régi szaklapokban beszámolókat olvastam egy-egy bankettről, amelyen pénzügyőrök adtak műsort társaiknak és főnökeiknek, gyakran felmerült bennem a gondolat, hogy milyen szép is lenne, ha... Aztán a gondolat elmerült. Általában fizetett művészek léptek fel a bálokon, nőnapi vagy egyéb ünnepségeken.

 

Most viszont akadt egy vállalkozó, aki a hátára vette egy országos, nyugdíjas kulturális rendezvény megszervezésének minden nyűgét-baját. Ő pedig nem más, mint Untener Erika, aki kiötlötte, és a NAV NYOSZ támogatásával meg is valósította a kulturális műsor gondolatát. Hogy honnan jött ez a meglepő elképzelés, miként talált rá a szereplőkre, mi mindenre kellett odafigyelnie, azt majd egy külön interjúból fogjuk megtudni. Ami biztos volt, hogy október 1-jére, az Idősek Világnapjára fel kell készülniük a szereplőknek s a szervezőknek.

 

A Titkárságon komoly előkészítő háttérmunkával segítette őt Bozányné Nemes Rita titkár és Gregorné Abonyi Ilona. Ők a helyszínen is nagyon sokat segítettek. Csík Bálint elvállalta a technikusi szerepkört, ő kezelte a hangerősítést és a számítógépet. Erika megtervezte a meghívót, és  majd az is kiderül a leendő interjúból, hogyan talált rá azokra a szintén nyugdíjas alkotókra, akik felajánlásaikkal lehetővé tették a fellépők megajándékozását.

 

Meghívásunkra a NAV vezetői közül eljöttek néhányan, mások kimentették magukat, és voltak, akik nem is válaszoltak. A legnagyobb segítséget dr. Minya Mihály pénzügyőr dandártábornok úrtól, a NAV Pest megyei Adó- és Vámigazgatóságának igazgatójától kaptuk, aki beengedte műsorunkat a hivatal tágas oktatótermébe. A vendégek között üdvözölhettük Gulyásné Rajnai Gabriellát a Központi Irányítás képviseletében, Gassné dr. Radó Katalint a Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatság folyószámlakezelési és végrehajtási igazgatóhelyettesét, Kothencz Istvánt, a Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóság adóügyi igazgatóhelyettesét, a KEKI képviseletében Turi Zsolt őrnagyot és Molnár Anikó osztályvezetőt, és megjelent Nemes István, a NAV Országos Szakszervezetének elnöke. A NAV NYOSZ korábbi elnöke, Czikora András pénzügyőr vezérőrnagy is kíváncsi volt rá, hogy ki, mit tud.

 

Az elnökség szinte teljes létszámban jelen volt, és a budapesti nyugdíjasokon kívül Pécsről, Kelebiáról, Debrecenből, Győrből, Egerből, Székesfehérvárról, Balassagyarmatról, Hódmezővásárhelyről, Komáromból érkeztek résztvevők és/vagy nézők.

 

A meghívóként is szereplő műsorfüzetben ott sorakoznak a fellépők, ezt most nem részletezem. Mindenki kitett magáért, a műsor gördülékenyen zajlott. Egy szereplőt azért kiemelnék a sorból. Váratlan akadály miatt dr. Major Mária, a Komáromi Pénzügyőr Klub tagja nem tudott eljönni műsorunkba, viszont elküldte harmonika játékát videofelvételen. A nagy siker láttán sajnáltuk csak igazán, hogy nem lehetett ott személyesen!

 

Ez a szervezés arra is jó példa lehet, hogy a nyugdíjas élet nem csupán eszem-iszomból és kirándulásokból áll. A bátor vállalkozók megmutatták, hogy sok művészetkedvelő és -művelő társunk van, és nagyon köszönjük, hogy tehetségükkel megajándékoztak bennünket. Nem egy szereplő saját művét adta elő: prózát, verset, dalt. A felajánlott alkotások révén más irányú tehetséget mutattak fel nyugdíjas alkotók: festészet, kézművesség, foltvarró és paverpol technika alkalmazásával készült ajándékaikat örömmel vitték haza a szereplők.

 

Míg a fellépők letudták az izgalmakat a produkciójuk után, a műsorvezető nem volt ilyen kedvező helyzetben. Végig színen kellett lennie (vagyis lennem). Levontam a megfelelő következtetést a magam számára életem első ilyen próbatétele után. Az egyik az, hogy ha még egyszer ilyen szerepem lesz, szigorúbban kézben tartom például a kéretlen fotósokat, akik az össze-vissza mászkálásukkal igencsak zavarták a műsort. Merthogy Fogarasi Lászlót és feleségét, Évát, viszont felkértük, hogy fotózzák az elődást a Honlap számára. Gondoskodtunk két profi szakértő által készített videofelvételről is, amely ingyenesen hozzáférhető lesz a NAV NYOSZ tagjai számára.

 

Amikor dr. Kaizinger Tibor elnök úr megköszönte a szereplőknek, az alkotóknak, a szervezőknek, és Untener Erikának ezt a nagyszabású, országos jellegű kulturális seregszemlét, azt találta mondani, hogy ez egy hagyomány kezdete. A jövő kérdése, hogy valóban az lesz-e...

 

 

Kedves Nyugdíjas Társaim! ⇒

 

Elismerés ⇒

 

Az elsők között ⇒

  

Cikkek, képek: Gados Júlia

 

 

 

 


 

Böbe (Horváth Zoltánné, Kelebiai Pénzügyőr Klub) morzsái

 

 


 

Fogarasi László és Fogarasi Éva képes riportja

(próba, gyülekezés, műsor)

⇓ ⇓ ⇓ ⇓

 

Asztali nézet