MENÜ

 

 

Minden

kedves honlapolvasónak

szeretetben, kölnivízben, tojásokban gazdag, vidám és szép

húsvéti ünnepeket kívánok!

Fogadjátok szeretettel ezt a kis videót!

Csík Bálint

 

 

 

 

Finom füstölt falatok forrása

  

 A gyisznó ősi szó;

sumér forrásokból

származó. A sonka

a comb ízletes része,

ami tölgyfa füstöléssel

kerül terítékre. Hétezer

éve háziasították Keleten;

Kínában sokan osztoznak

a sódarszeleten. Az ókorban

Rómában babon, makkon és

mandulán hizlalták, manapság

 házilag - iparilag is feldolgozzák.

A hetven kilós sonkasüldőből készül a

prágai sonka, húsát húsz százalék fehérje

alkotja. Három százalék zsír s egy százalék az

ásványi anyaga; 5,5 a pH-ja, és van A-B vitaminja.

Vas, nátrium, kálium, kalcium s magnézium az ásvány,

a fölakasztott öt kilós hústömeg pedig ínycsiklandó látvány. Sok

részét fölhasználják a sertésnek: húsa rózsaszín, a bőre cserezhető, és

a szőre kiváló ecsetnek. Fehérjéjében sok a zsír és a koleszterin, ezért csak

közepesen emészthető, bármilyen fájin. Ormányszerű orrán széles korong áll,

a szabad tartású egyed bárhol szívesen turkál. Túrja a rovarlárvákat, gumókat

s a gombákat, negyvennégy foga mindenevéssel növel szalonnákat. Feje nagy,

a farka pedig rövid kunkori, magas intelligenciája nem  mindennapi. Régen

kondás, csordás és csürhés hajtotta őket a legelőre, a városoknak akkor

így volt laktató élelme télre. Böllér vette kézbe a meghizlalt állatot, és

minden porcikája sózva és füstölve sokáig elállhatott. Ünnepies

étel a disznóláb-vastaga, Húsvétkor és Karácsonykor kerül

az asztalra. Még a szegényebbek is hozzájutottak

a mangalica sonkájához; remélve, hogy

az újév ugyanily élményt hoz.

 

 

Kellemes Húsvéti ünnepeket kívánok minden nyugdíjasnak és a családjuknak egyaránt!

Vágh Vajk

 

 

Asztali nézet