MENÜ

 

Ház, vagy palota?

(Fővárosi és Balassagyarmati

Pénzügyőr Klub)

2018. május 08.

 

A Gundel, Magyarország vezető étterme. Páratlan környezetben, a gyönyörű városliget szívében található. Az étteremnek otthont adó századfordulós épületben a falakat híres magyar festők 19 – 20. századbeli festményei díszítik. Az ételek világhírű Herendi, vagy Zsolnay porcelánon, ezüstevőeszközökkel kerülnek tálalásra.

Az emeleten számtalan különterem található, ezek közül is kiemelkedik az Erzsébet királyné bálterem (150 fő befogadására alkalmas) és az Andrássy terem (50 fő).

És ott van a kertje. Az egykori budapesti Városerdőből vált virágdíszes, gondozott parkká. Az évszázados fák lombjai alatt az árnyas kert kellemes környezetet biztosít tavasztól őszig azok számára, akik kulináris és kulturális élvezetekre vágynak, immár több mint 150 éve. Itt volt törzsasztala többek között Krúdy Gyulának, Molnár Ferencnek, Podmaniczky Frigyesnek, Munkácsy Mihálynak. Nekünk ugyan nem lesz törzsasztalunk, de azért a ház hírességét a Gundel palacsintát egy kávé és ásványvíz mellett mi is itt fogyasztottuk el.

A címben feltett kérdésre a közel kétórás ottlétünk után kis csapatunk adta meg a választ, hogy ez nem ház, ez egy kis palota – egyébként egyik prospektusukban is így szerepel, ezt már itthon vettem észre -. A Gundel Palota a hétköznapokat ünneppé, az ünnepeket felejthetetlen élménnyé varázsolja azoknak, akik ide ellátogatnak. Gyönyör a szemnek, kellemes élvezet az ízlelő bimbóknak, és nem mellékesen: itt valóban a vendég az VENDÉG lesz.

csíkb

Képek: Bozányné Nemes Rita 

 

 

Képek: Záborszky Zoltán 

 

 

 

Bircsák Adorján: A Gundel másképpen ⇒

 

 

 

Asztali nézet