MENÜ

 

Farsangoltunk déli szomszédunknál

 

A Pécsi Pénzügyőr Klub immár hagyományossá vált farsangolására ebben az évben déli szomszédunknál, Szlovéniában kerített sort. A mohácsi busójáráshoz hasonló „Kurentovanje” nevű fesztivált idén már 59. alkalommal rendezték meg Szlovénia legöregebb városkájában, Ptujban. A kirándulásra a hagyományoknak megfelelően társklubunkat is meghívtuk. Így együtt harmincketten vágtunk neki az útnak. Sajnos nemcsak kint volt fagyos az idő, a busz sem tudott rendesen felmelegedni, ezzel a kellemetlenséggel szemben kénytelenek voltunk egy kis belső fűtéshez folyamodni.  

A közel 300 kilométer megtétele után ragyogó napsütés fogadott bennünket a Dráva partján elterülő városkában.  A jó félnapos programra felszerelkezve egy hangulatos gyalogoshídon keltünk át a folyón, majd érkeztünk meg a belvárosba a farsangi karneválra. A felvonuló  maskarások, valamint az üzletek alkalomhoz illő dekorációi jó hangulatot árasztottak. A ptujiak nagy mesterei az ostorpattogtatásnak, a jelmezes felvonulás minden csoportját ezzel a mutatvánnyal kísérték.  A szlovén busók tetőtől talpig birkabundába öltöznek, kolompokat  és jellegzetes maszkot viselnek. Egyesek már csecsemőkorukban kezdik a hagyományápolást.  A látványos farsangi felvonulást követően egyéni városnézés következett. Ennek során megcsodáltuk a patinás épületeket, a középkori sikátorokat, a városka fölé magasodó várat és az onnan nyíló pompás kilátást. A főtéren sramlizene szolgáltatta az alaphangulatot, néhányan táncra is perdültek. A csípős hidegben élvezettel vettük kézbe a forralt borral teli poharakat, s néhány farsangi fánkot is elmajszoltunk.

A naplementével kirándulásunk is véget ért, bár még előttünk állt egy csaknem 5 órás buszozás. A nehézségeket leszámítva ismét egy jól szervezett, tartalmas program részesei lehettünk, melynek során tán sikerült elűznünk a telet is.

Fischer Péter, Pécsi Pénzügyőr Klub

 

Képes bemutató ⇒

 

 

Asztali nézet