MENÜ

 

Ezt jól kifőztük!

 

Nagyszabású terv válik valóra Varga István, a Debreceni Pénzügyőr Klub vezetőjének részletesen kidolgozott elképzeléséből, amelynek alapján a NAV NYOSZ elnöksége meghirdette az országos főzőversenyt. Elsőként a nyugat-dunántúli régiófelelős Rózsa Róbert vezetésével rendezték meg a területi versenyt. Helyzeti előnyüket kihasználva a Hévízi Gyógyházat választották helyszínül. Hat csapat vállalkozott főzőtudományának bemutatására a versenykiírás szabályainak megfelelő technikai felszereltség felvonultatásával. 

Az eseményt akár Pörkölt Party névvel is illethetnénk, hiszen ez a közkedvelt étel volt a kijelölt téma. Érdekességként megkóstolhattunk köretként kínált helyi, hagyományos ételeket is.

Résztvevők voltak:

Győr-Sopron-Moson megyéből

  • Győri Arrabona Adóügyi Klub – Jófalat – vörösboros, gombás marhalábszár és -comb
  • Győri Pénzügyőr Klub – Győri Pörkölt Ördögök – sertéspörkölt lapockából
  • Soproni Pénzügyőr Klub – Soproni Öreg Ászok – marhalapocka nyers csülökkel, babsterccel

Vas megyéből

  • Szombathelyi Pénzügyőr Klub – Gasztro Fináncok – vargányás, vörösboros marhapörkölt, viszegével

Zala megyéből

  • Zalaegerszegi Adóügyi Klub – Göcseji Ízek – marhalábszár vargányával, krumplinudlival
  • Muravidéki pénzügyőrök – nyúlpörkölt vajas-zöldséges-hagymás krumplival 

A startpisztoly eldördülése előtt Rózsa Róbert köszöntötte a résztvevőket. Zsűrielnökként Nagy Gyula nyugdíjas pénzügyőr kollégánk – a Nyíradonyból érkezett, Többszörös Nemzetközi Aranyfokozatú Hobbiszakács, a főzőverseny szaktanácsadója - szólt a versenyzőkhöz, néhány hasznos tanáccsal segítve őket. Ismertette a zsűrizés szempontjait, amely szerint a szín, a küllem, az íz és aroma, valamint az étel állaga a döntő. Az ételek elkészítésére délután egy és hat óra között négy óra állt rendelkezésre. 

És akkor elkezdődött a serény munka. Mivel mindösze egy bográcsozó hely található a Gyógyház kertjében, a többség a magával hozott gázpalackot használta a főzéshez. Bemutatkozáshoz a Soproni Öreg Ászok és a Gasztro Fináncok remek dekorációt állítottak össze, utóbbiak csupa pénzügyőri relikviából. 

A zsűrinek nem volt könnyű dolga, nagyon sok szempont alapján kellett döntését meghoznia.  beszámolni. Társaimmal, dr. Horváth Jánosné Gizikével, a Gyógyház korábbi vezetőjével és dr. Kaizinger Tibor elnökkel elmondtuk véleményünket a sorban feltálalt ételekről, majd a zsűri elnökének szakvéleménye után meghoztuk a döntést. 

Háromfős csapatokkal érkeztek a klubok, számukra éremmel készültek fel a rendezők. Volt egy versenyen kívüli szakácsunk is, Barics Ferenc személyében, aki káposztás bárányt rotyogtatott a bográcsában a szokásos éves alapfokú tanfolyami találkozó résztvevői számára, amit Robi praktikusan ez alkalomra szervezett. Különdíjjal, a Gizike által felajánlott üveg pezsgővel gratulált a zsűrielnök e különleges étekért. 

Önkritikus szavakkal kezdte az eredményhirdetést Nagy Gyula „Mindenkinek megköszönöm a részvételt, örülök, hogy ennyien vállalkoztak erre a játékra. Lelkesedésben, akarásban nem volt hiány. A zsűri azonban gonosz, csak a hibát keresi! Nem találtunk tökéletesen elkészített pörköltöt. Amelyik a legtöbb pontot kapta, annál tapasztaltuk a legkisebb hibát, nevezetesen, hogy nem volt eléggé piros a színe. Ez azonban betudható a paprika minőségének. Ha a szín miatt többet tesznek hozzá, az már az ízhatás rovására ment volna, ami súlyosabb hibának számítana.” 

S hogy melyik csapatról is van szó? A zsűrielnök kihirdette a döntést: a versenyt a Győri Pörkölt Ördögök nyerték sertés pörköltjükkel. Óriási üdvrivalgás közepette vette át Jáni Lajos és csapata a szép kupát, amely kézről kézre járt a népes győri kíséret tagjai között. 

Hátra volt még egy különdíj, amelynek várományosát lehetetlenség volt a szinte egyformán jól teljesítő csapatok közül kiválasztani, ezért sorsolás döntötte el, hogy kié legyen Stahl Judit szakácskönyve. Barics Feri kihúzta a Jófalat nevét, így a győriek kettős sikert könyvelhettek el Hévízen. Reméljük, ez a jó hír hozzájárult Horváth Attila elnökhelyettes mielőbbi felgyógyulásához, aki most nem tudott eljönni erre a remek közösségi programra. 

Köszönetét fejezte ki a kitűnő szervezésért és a részvételért dr. Kaizinger Tibor, a NAV NYOSZ elnöke, és gratulált minden csapatnak. Emlékeztetett a szeptemberi budapesti döntőre, ahová a régiók győztesei mellett mindenkit várnak. 

Az elnökség részéről jelen volt még Horváth Zoltán elnökhelyettes, Dobos Károly és Géczy Attila régiófelelősök és Tánczos Imre volt titkár. Hévíz korábbi polgármestere Vértes Árpád is tiszteletét tette rövid időre a főzőversenyen. Tudósított az eseményről a Hévízi Televízió. Régen tapasztalt, élettel teli hangulat költözött a szépen rendben tartott, parkszerű kertbe, és az idén 90. évét ünneplő Gyógyház öreg, és fiatalabb, mintegy hetven éves, felújított, megfiatalodott épületeinek falai közé. Remek volt a hangulat, jó beszélgetések, zene, tánc előbb kint, majd házon belül. 

Ez volt tehát az első megmérettetés. Várjuk a híreket a többi régióból, győzteseiket pedig a szeptemberi döntőre!

 

Kép és szöveg: Gados Júlia

 

A Hévízi Televízió felvétele ⇒

 

 

Asztali nézet