MENÜ

 

Elsősegélynyújtás

 

 

Ismétlés a tudás anyja, mondogatjuk a gyerekeknek - szerintük felesleges gyakorisággal. Ez a mondás azonban érvényes a nyugdíjas korosztályra is! Legtöbben részt vettünk már elsősegély oktatásban, a jogosítvány kapcsán például, a pénzügyőröknek pedig kötelező volt megtanulni vagy átismételni a segítségnyújtás mozzanatait.

 

Magasabb fokozatra kapcsolt a Pályázati Munkabizottság, amelynek legújabb akciója a budapesti NAV nyugdíjasok számára rendezett képzés. Ötletadója Veress László, az Észak-budapesti Adóügyi Klub vezetője, a Munkabizottság tagja. A sikeres pályázás eredményeként lehettünk részesei ennek a hasznos programnak.

 

Sok mindent tudtunk már az égési sérülésről, a törésekről, a fulladásos balesetekről, az allergiáról, a cukorbetegség tüneteiről, a vérzéses sérülésekről, de ezen a kétórás tanfolyamon érdekes változásokat is megismerhettünk. Előadónk, a mentősként dolgozó Papp Márió az SOS Elsősegély Generali Biztosító által szervezett ismeretterjesztés keretében látogatott el a Lehel úti adóügyi objektumba. Mint bevezetőjéből megtudtuk, az évtizedek során sokat egyszerűsödtek az elsősegélynyújtás szabályai, amelynek mi, résztvevők igen megörültünk.

 

Mivel Magyarországon évente 26 ezer ember hal meg hirtelen szívhalál következtében, ezért mindennél előbbre való az újraélesztéssel kapcsolatos tudnivalók elsajátítása vagy ismétlése. Előadónk többször kihangsúlyozta, hogy „Nincs rosszul élesztés, csak nem megkezdett!” Tehát, ha valaki nem biztos magában, akkor is érdemes a mellkas nyomkodásával esélyt adni az utcán összeesett, nem lélegző idegennek az életre, amíg megérkezik a segítség!

 

Nos, épp ezen a területen történt egy érdekes változás! Sokunkat zavart ugyanis a befújás mozzanata, a szájból szájba lélegeztetés. Ezt ma már nem szükséges alkalmazni, elég a mellkas szakszerű, és főként kitartó pumpálása a mentők megérkezéséig. Ha többen vannak körülöttünk, akkor egymást váltva éleszthetünk, mert a gyakorlásra alkalmas bábun megtapasztalhattuk, hogy ez bizony nagyon nehéz művelet. A 104-es telefonon azonnal be kell mondani, hogy „Megkezdett újraélesztéshez kérek mentőt!” Ha elkezdjük az élesztést, akkor a körülöttünk állók közül mutassunk rá egy konkrét személyre, hogy ő telefonáljon, és mit mondjon.

 

Stabil oldalfekvésbe kell fordítani a még lélegző, eszméletét vesztett személyt, ennek módját is megtanultuk. Végigvettük a töréses, égéses, fulladásos sérüléseket, szó volt az allergiáról is. Szóval,  bátorságot merítettünk a hallottakból, remek ötlet volt a felvértezésünk, hogy nyugdíjasként is segítségére lehetünk adott esetben másoknak a megszerzett tudással. Köszönet a szervezőknek!

Szöveg, képek: Gados Júlia

 

 

Asztali nézet