MENÜ

 

Alkotói körben

 

A kultúra jegyében telt az a nap, amelyre a NAV NYOSZ elnöksége által meghirdetett Irodalmi Pályázat 2018 eredményhirdetése és az Élethosszig alkotva 2018 című kiállítás megnyitója esett. Mindkét rendezvény ötletadója Tánczos Imre, aki a nyolcvanas években a Központi Klubban (Mátyás utca) bevezetett Képzőművészeti és Fotókiállítás mintájára felélesztette az alkotói energiákat mozgósító rendezvényt, amit most harmadik alkalommal nyitott meg. Az irodalmi pályázatot másodszor hirdette meg az elnökség. Bevezetőjében kifejezte sajnálatát, hogy a 2300 tagot számláló Szövetség nyugdíjasai közül mindössze kilencen vették a bátorságot, hogy részt vegyenek az irodalmi pályázaton, pedig A Mi Lapunkban sok jó írás olvasható, tehát vannak még tehetségek.

 

Új helyszínt találtunk Pasaréten, mivel a Mátyás utcai klubhelyiséget, nyugdíjas rendezvényeink eddigi állandó színterét bezárták. Köszöntötte a megjelenteket dr. Kaizinger Tibor, a NAV NYOSZ elnöke és dr. Bocsó Gábor pénzügyőr alezredes, a NAV KEKI igazgatóhelyettese, aki elmondta, hogy szívesen adtak helyet a kiállításnak, hiszen az év végi nyugdíjastalálkozókra ezer meghívottat várnak, így itt sokkal többen fogják látni az alkotásokat.

 

Elsőként az irodalmi pályázatra beküldött írásokat értékelte Kaiser László zsűrielnök, író, kiadó, aki Baranyi Ferenc költővel (aki sajnos nem tudott eljönni) hozta meg döntését. A biztonságos íráskészségtől az amatőrizmus tetejét súroló, s már-már irodalmi értéket elérő színvonalig rangsorolta a beküldött munkákat. Az írás a léleköblítés egyik formája, idézte Németh Lászlót, majd szinte tanácsként fogalmazta meg, hogy a tehetség végső határáig kell eljutni. Elsőként Illésné Orosz Klára (Csenger) Család igen vagy nem? című tanulmányát elemezte a zsűrielnök. A próza műfajában Sipos Mária (Székesfehérvári Adóügyi Klub) A szabadság íze, és Horváth Attila (Győri Arrabona Adóügyi Klub) Emlék-tárgyak című írása bizonyult a legjobbnak. Záróra című versével Untener Erika (Fővárosi Pénzügyőr Klub) nyerte ezt a kategóriát.

 

Ezt követően ismét Imre vette magához a mikrofont. Az Élethosszig alkotva 2018 kiállítás alkotóit egyenként bemutatva, műveik előtt elsétálva, azokhoz néhány mondatot fűzve tett eleget házigazda szerepének. Szellemileg (mindent fejből tudott) és fizikailag is fantasztikus teljesítmény volt ez a 84. évét taposó, örökifjú példaképünktől. Bőrképek, sok szép gobelin, foltvarrás, hímzés, festmények, újszerű, apró papírhengerekből készült képek (Quilling) láthatók a kiállításon.

 

Ennek a napnak kétségkívül a magyar-román határ melletti Csengeren élő Illés-házaspár a sztárja. Mindketten fiatal nyugdíjas pénzügyőrök. Klári sikert aratott tanulmányával a pályázaton, Gyurit pedig már évek óta nyaggattuk, hogy küldje el csodaszép hímzéseit az aktuális kiállításra. Hát, most megtörtént! Mindenkinek leesett az álla, amikor kiderült, hogy férfi készítette a szép terítőket. Ő sajnos nem jött el személyesen. Még a nagyon profi, egri Sütő Margit is ámulattal nézte a hímzéseit, és el is határozta, hogy ezt a technikát ő is felveszi a repertoárjába.

Cikk és képek: b.g.j.

 

 

A szervező bizottság az alkotókat időben értesíteni fogja a kiállítás bezárásának az időpontjáról! 

 

A kiállítás katalógusa ⇒

  

Az Irodalmi Pályázat nyertesei:

 

 

 

 

Asztali nézet