MENÜ

 

Apró csodák – nagy örömök

 

Ma Berek-erdőben jártunk, még nem épp zölderdőben és még piros tojást sem láttunk, de egy aranyos, nagy nyuszit igen.

Klubvezetőnk Csehné Gizike értesítést kapott, hogy szülőfalujában Kerecsenden nyílik a szentgyörgyvirág. Néhány nappal későbbre – immár harmadik alkalommal – meg is szervezte a kirándulást, s a kissé csípős reggelen 11 klubtagunk vállalkozott a különleges túrára.

 

A falu központjától kényelmes sétával haladtunk az erdő irányába, ahol Ercsényi Károly természetőr várt bennünket és kísért végig a tanösvényen. Az évszaknak megfelelően a fák ágai még a telet idézték, azonban az avar között sok növény, páratlan szépségű virág jelzi, a tavasz visszavonhatatlanul megérkezett. Bár még nem teljes pompájában, de már virít a fehér és lila virágú csodaszép odvas keltike, népies nevén a szentgyörgy virág. Virágszőnyege a Berek-erdő nagy részét összefüggően borítja be, közötte kicsi foltokban szerényen elterülő ibolya és itt-ott a szintén lila virágú györgyike hívta fel magára a figyelmet.  Az itt fellelhető több, mint 300 fajtából most csupán néhányat láthattunk,mégis tele volt az erdő virággal. Meg-megállva ki fényképezőgéppel, ki mobillal vett „lencsevégre” sok szép példányt megörökítve saját magának vagy épp megosztani másokkal a páratlanul gyönyörű látványt.

Közben figyeltünk kísérőnkre is, hiszen eközben sok új információt, érdekességet mesélt az erdő történetéről, gazdag növény- és állatvilágáról. Egy tisztásra érve az ott kialakított pihenőhelyet birtokba vettük néhány percre, ez alatt virtuálisan egy igen bőséges menüsort (tarhonyaleves, lecsó, gyümölcszselé, stb.) meg is főztünk, majd folytattuk tovább erdei sétánkat, amíg kiindulási helyünkre vissza nem értünk.

 

A mai napunk ezzel nem ért véget, kísérőnk logisztikai segítségével hamar eljutottunk a tájházhoz is. A kívülről átlagos falumúzeum ritkaság-számba megy, a gazdagon berendezett helyiségei hűen tükrözik az elődök mindennapjait. A nemes elhivatottságnak köszönhetően a gyűjtemény számtalan használati tárgyat, különleges relikviákat őriz.

Olyan gondossággal rendeztek be egy korabeli osztálytermet is, hogy a katedrán helyet foglaló tanítónak Gelsei Márti klubtársunk kis híján oda is köszönt!  

 

Nem csak nézelődtünk e szép és békét árasztó környezetben, hanem ezt az élményekkel, látnivalókkal igen gazdagon telt napot egy kis nyársalással – madárlátta kenyérre csurdított szalonnával – zártuk.

Végezetül szíves vendéglátónk Ercsényi Károly egy-egy könyvecskével ajándékozott meg bennünket, amely egy kerecsendi I. világháborús katona harctéri feljegyzéseit tartalmazza, és amelynek szerkesztésében vendéglátónk személyesen is részt vett.  Nem mellesleg megemlítem, hogy Ercsényi Károly, aki a helyi Polgári Természetvédelmi Őrszolgálat vezetője és a Kerecsendi Tájház vezetője is, nyugdíjbavonulásáig 23 éven keresztül pénzügyőrként dolgozott Egerben, törzszászlósi rendfokozatban.

 

Szinte mindannyian megszámlálhatatlan alkalommal utaztunk már át Kerecsenden és haladtunk el a község nyugati oldalán elterülő erdő mellett nem is gondolva arra, hogy ez a kis erdő természetvédelmi terület milyen különleges természeti értékeket rejt, mint ahogyan azt sem gondoltuk, hogy nagylelkű emberek önzetlen munkájának köszönhetően mekkora értéket, kincset rejt e szerény kis falu. Mi már tudjuk!

 

Egy év múlva ismétlünk!

                                                                                              NAV Egri Adóügyi Nyugdíjas Klub Papp Mária

 

 

Asztali nézet