MENÜ

 

„Dél-Csehország gyöngyszemei”…

 

…című csodálatos kiránduláson vettek részt a győri Nav nyugdíjasai szeptember közepén.

 

Első nap Telc és Hradec városával ismerkedtünk meg. Telč egy olyan tér, amely úgy néz ki, mintha Hans Christian Andersen történetéből eredne. Belvárosát két festői partvonalú, ligetes halastó övezi. Telč az Alpoktól északra fekvő olasz reneszánsz legkiválóbb példája, és Európa egyik legszebb terével rendelkező város. Az 1992-ben az UNESCO Világörökségi listára került település leglátványosabb nevezetességei a telci kastély, mely körül tágas angolpark terül el, a lenyűgöző, festői, színes homlokzatú, árkádos barokk és reneszánsz stílusú házakkal övezett főtér.

Hradec városa 480 m magasra épült, bájos fekvésű, szép város. Urai 300 éven keresztül építették és fényesen rendezték be várukat. A sok szép hársfasorral ékesített város középpontjában terül el a háromszögletű  főtér néhány reneszánsz, barokk, klasszicista homlokzatú falfestéses polgárházzal. Tizenkét temploma, kápolnája és több kolostora épült. 1996-ban nemzeti kulturális emlékművé nyilvánították. Este elfoglaltuk szállásunkat Ceske Budojevicében.

 

Második nap egy tündéri kis falut Holosevicét néztük meg. A falu kivételes példája annak, ahogyan megőrizte a XVIII-XIX. századi népi építészetet "dél-cseh népi barokk" stílusban. Ennek alapján tökéletes képet kapunk, hogyan nézett ki egy tipikus cseh falu úgy száz évvel korábban. 1998 óta szerepel a világörökségi listán.

Következő látnivalónk Hluboka volt. A város gyönyörű romantikus Tudor stílusú várkastélyáról híres amely csodás, hatalmas angol park közepén áll. Egykori tulajdonosai a Schwarzenbergerek voltak, akik a windsori kastély mintájára alakították át. A hercegek közel háromszáz évig éltek itt, és ez idő alatt felhalmozott használati tárgyak, csaknem érintetlenül a helyükön maradtak és ma is megtekinthetők. Délután újabb nagyszerű programunk volt a Budejevicei sörgyár meglátogatása. Itt megismertettek bennünket a gyártás folyamatával majd egy kis sörkóstolóval búcsuztak tőlünk.

 

Utolsó nap Cesky Krumlovot látogattuk meg. A szépséges Csehország bővelkedik lenyűgöző várakban és kisvárosokban. De Cesky Krumlov ékszerdoboza talán mindet felülmúlja. 1992 óta  a Világörökség része. Ez a város maga a csoda - ahogy a Moldva kettős kanyarulatában feltűnik a vár és a felette őrködő kör alakú torony látképe, ahogy a szomszédos dombtetőn magasodik a Szent Vitus székesegyház emblematikus épülete - Cesky Krumlov semmivel sem hasonlítható össze.

Hazafelé még megálltunk Krems városánál. Krems városa és Wachau egy időben került fel a Világörökségek listájára. Krems története szorosan összefonódik a bortermeléssel. Az idelátogatók macskaköves utcákban hangulatos borozókat, hagyományos és ínyenc éttermeket, valamint egy egészen különleges bor-élményvilágot találnak. A várakban csodás kazettás mennyezeteket találtunk és korhű berendezést. Ők megúszták a háborús pusztítást így korhűen tudtak mindent visszaadni.

 

Három napos kirándulásunk nagy élményt nyújtott a résztvevőknek.

 

Horváthné Szakács Judit

 

 

Asztali nézet