MENÜ

 

Bólé-buli

 

Kezdődött valamikor a teadélutánnal. Ki más is találhatta volna ki, mint Tánczos Imre klubvezető, hogy a megözvegyült vagy egyéb okból egyedülálló klubtagok számára karácsony előtt egy kis összejövetelt szervezzen a Mátyás utcában. Szerény vendéglátással, forró teával és az ő utánozhatatlan humorával ajándékozva meg az e szempontból elkülönülő társaságot. Már közeledett a nyolcvan felé, amikor mint újságíró én is részt vehettem egy ilyen alkalommal a szeánszon. Akkor még a második emeleten volt a Szövetség titkársága egy e célra átadott lakásban. Annak konyhájában készült hatalmas fazékban a forralt bor a teadélutánra, amit Imre maga cipelt le a földszinti étterembe, hiába ajánlottam fel a segítségemet. Szerencsére sikeresen leért...

 

Ezt a szép hagyományt megőrizve, ám alaposan átformálva Untener Erika klubvezető új nevet és tartalmat adott a karácsonyi találkozónak. Először is megváltoztatta az elnevezést. A szomorkás hangulatú Egyedülállók karácsonyi teadélutánja helyett a sokat sejtető, bohém, Bólé-buli nevet találta ki. Kitágította a kört, így már minden klubtag jelentkezhetett, sőt, még az év végi nyugdíjas-találkozón is reklámozta egy kicsit, aminek meg is lett az eredménye, hiszen többen csatlakoztak a klubprogramhoz szíves invitálására. Mindenki előtt ismert volt, hogy ezer forint a belépő, mégis sokan eljöttek Pasarétre, így a Dunakanyar Klubtól is.

 

Olyan szerencsések vagyunk, hogy sorainkban tudhatjuk a versmondás két szerelmesét, Izápi Lászlónét és Kováts Gertrúdot. Felajánlásuk volt a két vers, amit előadásukban meghallgathattunk. Internetről szerzett jelenetet adott elő Gampe Tibi és Csík Bálint, mélyinterjút a magát ártatlan báránynak adó, Piroskát kijátszó farkassal. Nagyon vicces volt - egy jövőbeli színjátszókör négy potenciális tagja (a versmondókkal együtt) már meg is lenne!

 

Nem lehetett kifogás az ellátásra sem: László Árpádné Zsuzsa vezetésével szendvics-kenő brigád készítette a harapnivalót, míg a névadó bólét két hatalmas fazékban Szabó Péter, Gampe Tibi, Kiss Géza keverte, szeszmentes változatot is kreálva az arra igényt tartóknak. Illatozó főtt csülök érkezett tormával, kenyérrel – Melegh Imre hozzájárulása a bulihoz. A finomság mesteri felszeletelését, porciózását Csík Pista vállalta magára. Az utóbbi évek lesújtó gyakorlatára rácáfolva ez alkalommal sok-sok finom süteményt hoztak a konyhában ügyeskedő asszonytársak, de boltban vásárolt csemege is asztalra került.

 

Lassan kész profi DJ-vé válik Csík Bálint, a technika fáradhatatlan ördöge. Táncra serkentő zeneszámokat varázsolt ki a laptopból, s nem álltak ellen a nyugdíjasklub tagjai. Szépen fogyott a bólé, a bulizás sem maradhatott el! Közben játékra keresett önkénteseket Erika, hogy megtudjuk, ki tud jobban fűzni – a nők-e vagy a férfiak? Még mielőtt vita kerekedett volna, kiderült, hogy ügyességi feladatról van szó: ki fűzi be gyorsabban a surranót, a csatot is helyre téve.

 

Szóval, pörgős, vidám, eseménydús karácsonyi klubösszejövetel lett a Bólé-buli, örülünk az újításnak, a kreativitásnak, az aktivitásnak. Pasaréttől a termet és a poharakat kaptuk, minden másról magunk gondoskodtunk. Jókedvűen kívántunk boldog karácsonyt egymásnak!

 

B. Gados Júlia

 

 

 

Vidra András videóklipjei ⇒

 

 

 

Asztali nézet