MENÜ

 

50 éves a BKV

 

A jubileumi kiállítás egy autentikus helyszínen nézhető meg, ugyanis a millenniumi földalatti vasút egykori - a kelet-nyugati metróvonal építésekor kiiktatott – alagútszakaszában rendezték be és itt kalauzol végig a BKV 50 éves múltjának főbb állomásain.

 

A Budapesti Közlekedési Vállalat 1968. január 1-jén alakult meg. Ekkorra ismerték fel, hogy a BKV elődjének, a BSZKRT-nak (Budapest Székesfővárosi Közlekedési Részvénytársaság) a második világháborút követő szétdarabolása és megszüntetése hiba volt. Az önállósított vállalatok együttműködés helyett rivalizáltak egymással, fenntartásuk pedig sok pénzbe került.

Ezt követően sokat fejlődött, változott, alakult a fél évszázad alatt. 50 évvel ezelőtt még nem volt természetes, hogy pillanatok alatt metróval juthatunk el a város egyik pontjából a másikba. Az időszaki kiállításon szüleink és gyermekkorunk járműveinek makettjei, képek, dokumentumok mutatják be az elmúlt fél évszázadot. A legöregebb járműveket nosztalgiajáratként, rendezvényjáratként napjainkban is igénybe vehetjük, megmutatva unokáinknak azt, hogy anno ezeken a járműveken utaztunk az iskolába, munkahelyre, és vissza az otthonunkba. Végig kísérhettük a jegy és bérletrendszer változásait, a jegykezelők, jegyellenőrök munkaruháit, munkaeszközeit.

 

A kiállításnak helyt adó Földalatti Vasúti Múzeum állandó kiállítását is megtekintettük egyúttal, ami a kontinens első, 1896. május 2-án átadott földalattijának állít emléket.

A Fővárosi Pénzügyőr Klub kis csapata ezúttal is nosztalgiázhatott egy kicsit. Akik nem jöttek el, azoknak Bircsák Adorján készített egy zenés összeállítást ⇒.

csikb

 

 

Asztali nézet