MENÜ

 

Azáleatúrán jártak

a pécsi nyugdíjasok

 

 

A pécsi Pénzügyőr Klub kockázatos vállalkozásba kezdett, ugyanis programjában az ország másik szegletében található zalaegerszegi azáleavirágzás megtekintését tervezte. Merész dolog volt előre megszervezni az idei időjárási körülmények között (kései tél után korai nyár érkezett). A túrára meghívást kaptak a Baranya megyei adóági klubtagok is, hogy az élményben ők is osztozzanak. A meghívásnak eleget téve csatlakoztak hozzánk, így egy csapatként indultunk útnak a nyárias május eleji reggelen. Buszunk kis meglepetést okozott, mert konferenciabuszt kaptunk. Konferencia, üzletkötés, illetve kártya hiányában kerekasztal- beszélgetéssel ütötte el a csapat az időt. 

Izgalmakkal eltelt utazás után - vajon virágzik-e az azálea, nem volt-e nagyobb vihar vagy eső - megérkezetünk az Azálea-völgy bejáratához. Itt az előző napi nagyobb eső feláztatta a talajt, de a Mecsekben edződött nyugdíjasaink nekivágtak a rövid erdei gyalogtúrának.  A bejáratnál csoportvezetőnk rövid előadást tartott a kert történetéről. Majd besétáltunk a pompás virágok völgyébe, ahol éppen teljes virágzás közben láthattuk őket, és érezhettük azt a csodás illatot is, amelyről a bevezetőben hallhattunk. A pompás napsütésben megtett séta után visszatértünk a buszunkhoz, és elmentünk ebédelni. A természetjárás és hosszú buszozás után mindenkinek jólestek a finom falatok.  

Ezután egy röpke városi séta következett Zalaegerszeg belvárosában: nyüzsgő sétáló utca, Dísz tér az érdekes, életképszerű szobrokkal, belvárosi élettel, a hajdani vámhivatal épülete, a Mária Magdolna templom, a ferences templom – amelynek féltve őrzött kincse a Zita királynétól ajándékba kapott szószék –, illetve igazi paradoxonként a földön járó toronyórát is megcsodálhattuk. Csoportvezetőnk – rögtönzött idegenvezető – felkészültségének köszönhetően sok helyen ismertetőt is kaptunk. A rövidnek éppen nem mondható, megközelítőleg 6 km-es városi túra után, ki-ki ízlése szerint fagyizással vagy kávézással zárta a napot. Ottlétünk alkalmával megkóstolhattuk a tájegység jellegzetességét, a nyújtott házi rétest.

Megállapítottuk, hogy ismét egy tartalmas együttlétben volt részünk, amelynek a legjobb része utazásunk fő célkitűzése, az azáleavölgy megtekintése volt. Ezt a programot is jó szívvel ajánljuk szövetségünk valamennyi klubjának.

 

Fischer Péter, Pécsi Pénzügyőr Nyugdíjas Klub

 

Képes bemutató ⇒

 

Asztali nézet