MENÜ

 

Adventi hangulatban Eszéken

 

A pécsi adós klub szervezésében a vámos csapattal karöltve Eszékre indultunk. Az adventi hangulat megalapozását a lélekmelegítő pálinkát követően egy jó csúzai ebeddel kezdtük a napot. Csúza nevezetessége a hírek szerint a gasztronómia. Erről meg is győződtünk a Kovács Csárdában a javasolt halas vagy húsos menü elfogyasztásával  A halászlé után még háromféleképpen sütött halat kaptunk és túros rétest, de a húsos menüt fogyasztók sem panaszkodtak.

 

Eszéken először a két templomot a Szent Kereszt ferences templomot és a Szent Péter és Pál székesegyházat néztünk meg. A helyi idegenvezető szavait régió felelősünk Barics Ferenc fordította és segítette a szervezést, amit nagyon köszönünk.

 

A Szent Kereszt ferences templom helyén már a XII. században is állt templom, ami a török időkben elpusztult, romjai a Szent József oltár előtt láthatók. A főoltár gyűdi Szűzanya szobra nagy tiszteletnek örvend. A szobrot már Gyűdön is nagy tiszteletben tartották, ezért a Rákóczi szabadságharc idején Siklósra majd Eszékre menekítették. A veszély elmúltával azonban az eszékiek már annyira megszerették a szobrot, hogy a Szentszék jóváhagyásával nem adták vissza. Úgy tartják a délszláv háborúban is megvédte Eszéket. A főoltár mellett négy oltár, orgona, magas művészi értékű karzat és színes üvegablakok gyönyörködtetnek.

 

A Szent Péter és Pál székesegyház három millió vörös téglából és kőből épült monumentális neogótikus épület.1900 május 20-án szentelte fel Strasszmayer püspök. Kívülről keresztforma, belül háromhajós épület. 33 színes üvegablaka elkápráztat.

 

A délszláv háborúban mindkét templom több találatot kapott, a ferences templomban ezek jó részét javították, a vörör templomban még keresik a pénzforrást rá.

 

Ezután a várnegyedben az adventi vásári forgatagban fogyaszthattunk kedvünkre forralt bort, forró csokit esetleg harapni valót, Gyönyörködhettünk az adventi díszekben és fényekben.

 

Szép volt a város, az ünnepi világítás igazi ünnepváró hangulatot varázsolt. Méltó lezárása az idei kirándulásoknak és megalapozása a másnapi évzáró klubnapnak.

 

Reméljük a következő évben is hasonló jókban lesz részünk.

 

Katona Erika, Pécs

 

 

Asztali nézet