MENÜ

 

A pörkölt próbája

 

Ismerjük a mondást „A puding próbája az evés.”, de át is fogalmazhatnánk a honi ízlésnek megfelelően ekképpen „A pörkölt próbája az evés.” - most éppenséggel az észak-alföldi régió nyugdíjasainak főztjéből. Ennek a rendezvénynek külön pikantériája, hogy Nagy Gyula és Varga István hazai környezetben próbálhatta ki és tanulmányozhatta a közösen kidolgozott, a Pályázati Munkabizottság megbízásából kezdeményezett főzőverseny gyakorlati megvalósítását. Kíváncsian vártuk hogyan és miképpen oldják meg a feladatot? 

Kora reggel indultunk Budapestről dr. Kaizinger Tibor NAV NYOSZ elnökkel és Netye Mihály elnökségi taggal Nyíradony felé. Hatalmas esőbe kerültünk félúton, de biztos voltam benne, hogy a helyszínen semmi gond nem lesz, elvégre Nagy Gyula régiófelelős bizonyára e téren is előkészítette   a főzőversenyt. Hiába, ez a hazai pálya előnye... Ezt bizonyítja, hogy a Debrecenből érkező kollégáink is nagy esőt hagytak a hátuk mögött, míg Nyíradony, bár nem volt napos a reggeli órákban, de nedves sem. 

Már lobogtak a tüzek érkezésünkkor, serényen dolgoztak a csapatok. Hatalmas területen, egymástól elég távol helyezkedtek el, de a reggelire hívó szó azért mindenkihez elért. A kilencvenkilenc tojásból készült hagymás rántotta, és a külön megsütött, óriási tál húsos szalonna finom kenyérrel, uborkával, paradicsommal, szépen megterített asztaloknál igazán csábító volt. Mindezt Nagy Gyulának köszönhetik a résztvevők, az ő vendégei voltunk a megyei vezetőkkel, a kilenc háromfős csapattal és kísérőikkel, segítőikkel együtt. Mint ahogy a pálinka és a több kartonnyi sör is az ő személyes felajánlása volt. 

A megnyitó felszólalói között üdvözölhettük dr. Kazsuk Attila igazgatót, a NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Adó- és Vámhivatalának vezetőjét és Soltész József Károly ezredes, vám- és pénzügyőri igazgatóhelyettest, akik Nyíregyházáról érkeztek, hogy egy rövid látogatás erejéig eleget tegyenek a nyugdíjasok meghívásának. 

Minden bográcsban rotyogott a versenymű, amikor megérkezett a háromtagú szolnoki csapat, akikről már fájó szívvel lemondtunk, pedig mindent elkövettünk, hogy ide csalogassuk őket. Még azt is megígérte Gyula, hogy ad bográcsot a saját gyűjteményéből, ne kelljen olyan messziről elhozniuk. Hát, adott is, de nyilván félreértés folytán olyan kicsi jutott Bartos Gyula csapatának, hogy a húsnak jó, ha a fele belefért! Ehhez akkora nagy fakanalat kaptak, ami ötször akkora bográcshoz illett. (Ezt azért később kicserélték egy kisebbre.) Négy bográcsot állított még hadba a főszervező saját gyűjteményéből. 

Így, hogy mindenki együtt van, lássuk a résztvevőket:

  • Debreceni pénzügyőr klub: öt bográccsal indultak (marhalábszár-, kacsazúza-, racka birka-, 2 sertés pörkölt),
  • Nyíregyháza, adóügy klub: két bogrács (sertéspörkölt és csülökpörkölt),
  • Szolnoki pénzügyőr klub: sertés-csülök pörkölt,
  • Záhonyi pénzügyőr klub: csülökpörkölt 

És eljött az igazság pillanata! Jómagam úgy vágtam neki az útnak, hogy végre lazán, csak az eseményről készülő cikkel és a fotózással foglalkozva átengedhetem magam a gasztronómiai örömöknek. Ám Nagy Gyula barátunk, mint a zsűri elnöke ezt másként gondolta, és beültetett engem is a döntnökök közé. Illusztris társaságba kerültem. Asztalszomszédom lett a rendezvény fővédnöke, Veres István igazgató, a NAV Hajdú-Bihar megyei Adó- és Vámigazgatóság vezetője, valamint dr. Máté András körzeti állatorvos Nyíradony és Szabó Edit háziasszony.

Nagyon jókat főztek az észak-alföldiek, meglehetősen nehéz volt dönteni. Miként a zsűri elnöke megjegyezte „Volt egy legjobb, és egy majdnem legjobb étel a többi ízletes pörkölt között.” A kupát a debreceni klub „járadékos tagozata”, Takács Zoltán volt debreceni vámhivatal parancsnok és csapata, Balogh Csaba és Szatmári Sándor nyerte. A csapatvezető saját tulajdonú, hatéves racka juhát áldozta fel a főzőverseny oltárán. Olyan egyformák voltak a húskockák, mintha futószalagon készültek volna, omlós, de nem szétfőtt, kellően paprikás és fűszeres, a jellegzetes birkaízt alig lehetett érezni (más zsűritag szerint nem lett volna gond az sem, ha több faggyút hagynak rajta). Gratulálunk a győzelemhez! 

Legnagyobb meglepetésre, majdnem kiütötte őket a nyeregből Bartos Gyula és csapata Szolnokról, akik csülkös sertéspörköltjükkel pontosan úgy jártak, mint a Gasztro Fináncok – csak egy kicsivel több só kellett volna! Nyilván várni kellett a később kezdett pörköltjükre, amit Bartus Gyuszi egy kis alumínium lábaskában végül letett a zsűri elé - mi pedig nem győztünk álmélkodni! Egy palack bor formájában különdíjban részesült a csapat. Gratulálunk a szép sikerhez! 

Kijár a gratuláció minden résztvevőnek, akik emléklapot kaptak ennek a nemes és szórakoztató versenynek az alkalmából. Remek hangulatban főztek a csapatok, közben beszélgetés, koccintgatás, ismerkedés. Érdekes volt a sokszínű tálalás: a legkifinomultabb díszítésektől kezdve az alumínium lábaskáig mindent láthattunk. 

E rendezvénnyel lehetőség nyílik újra, hogy legalább az adott régióban élő kollégák találkozhassanak egymással, ha akarnak. Megtapasztalhattuk, hogy erre igenis van igény! Amint a jelenlévő vezetők is megerősítették, lehetőségükhöz képest támogatják nyugdíjasainkat és büszkék arra, hogy szinte egyedülálló az a szervezettség, az a kapocs munkáltató és nyugdíjasai között, amely a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál jelen van. A Hajdú-Bihari Napló tudósítót küldött az eseményre, írásából szélesebb körben is tájékozódhatnak az olvasók erről a sajátosságunkról. 

Köszönet a szervezőmunkáért, a hatalmas energiáért, amit ennek a rendezvénynek a sikeréért áldoztak az észak-alföldi régióban. Valószínűleg senki nem fogja tudni felülmúlni azt a teljesítményt, hogy egy klub öt csapatot legyen képes kiállítani a főzőversenyen - ez a cím már foglalt. Mindegyik pörkölt próbája jól sikerült, elfogyott az utolsó falatig.

 

Gados Júlia

 

 

Asztali nézet